testament

joris boris
Topic Starter
Berichten: 87

testament

#1 , 04 aug 2008 11:56

Volgend bestaand geval

Een dame zet 5 personen ,waarvan ze houdt, in haar zelf geschreven testament en is volledig bij haar verstand op haar 80 jaar, wanneer ze het schrijft.

Het testament is nagezien door een notaris en is volledig in orde

Zij heeft geen kinderen of echtgenoot,enkel zeer verre achternichtjes die ze nooit ziet, maar wettelijk haar erfgenamen zouden zijn als ze geen testament had gemaakt.

Eén van de vijf erfgenamen overlijdt (vóór haar dus)

Het testament is 14 jaar oud en ze kan het niet meer veranderen . Zij is ondertussen 94 jaar en volledig dement.


Wat gebeurt er met het deel van de overleden persoon die in haar testament staat, wanneer deze dame overlijdt

a) het deel gaat naar de erfgenamen van de overleden persoon die in het testament stond (kinderen van die overleden persoon)

b) het deel gaat naar de wettelijke erfgenamen van de overleden vrouw die het testament heet gemaakt( die verre achternichtjes)

c)het deel wordt verdeeld onder de 4 andere erfgenamen in verhouding tot hun deel

Om het nog iets moeilijker te maken : In haar testament waar ze die vijf personen in aanduidt staat nog de volgende zin:

"Alle anderen personen zijn uitdrukkelijk uitgesloten" Dit om zeker te zijn dat die zeer verre nichtjes niets zouden krijgen.

Bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10079
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 05 aug 2008 12:06

Indien in het testament vermeld staat dat haar ganse nalatenschap verdeeld wordt tussen 5 met name genoemde erfgenamen , zal , na het overlijden van één van deze , de nalatenschap verdeeld worden tussen de 4 anderen.
Volgens art 739 BW is plaatsvervulling een fictie van de wet. Vermits , bij testament , niet de wet wordt toegepast zal 'plaatsvervulling' niet van kracht zijn.
De kinderen van de overleden erfgenaam komen dus niet in de plaats van hun ouder.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 06 aug 2008 12:02

“Art.895.Een testament is een akte waarbij de erflater, voor de tijd dat hij niet meer in leven zal zijn, over het geheel of een deel van zijn goederen beschikt, en die hij kan herroepen.”(Burgerlijk Wetboek).

Onderzoek vooraf in het testament of er geen bedingen in voorkomen die het vooroverlijden van een begunstigde regelen.

Indien dit niet het geval is dan komt het deel van de vooroverleden begunstigde toe aan de wettelijke erfgenamen,bij ontbreken van testamentaire beschikking daarover.

‘Alle anderen personen zijn uitdrukkelijk uitgesloten’ is NIET ‘over het geheel of een deel van zijn goederen beschikken’ en dus geen testament.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”