Pagina 1 van 1
de doorgeefschenking
Geplaatst: 09 sep 2020 17:46
door Thomas Morus
Mijnheer X erft van zijn ouders een appartement.
1. Kan hij (binnen het jaar) de blote eigendom ervan doorgeven aan zijn kinderen (vrij van schenkingsrecht) EN zelf levenslang het vruchtgebruik behouden?
2. Mijnheer X bezat reeds de helft van het appartement sedert het overlijden van zijn vader. Kan die helft ook vrij van schenkingsrechten worden doorgegeven (in blote eigendom) aan zijn kinderen na het overlijden van de tweede ouder?
Ik vind nergens of men in dit kader al dan niet mag splitsen in vruchtgebruik en blote eigendom.
Re: de doorgeefschenking
Geplaatst: 09 sep 2020 18:08
door Sirkii
Als je beide ouders overleden zijn bezit je nu het volledige appartement in volle eigendom. Vanzelfsprekend kan je de blote eigendol schenken aan je kinderen en het vruchtgebruik houden. k Heb evenwel nog nooit een artikel gevonden die stelt dat zo n schenking binnen het jaar vrij zou zijn van registratierechten. Zelfs bij opeenvolgende erfenissen binnen het jaar is de korting “maar” 50% (bv grootvader sterft en de vader sterft minder dan een jaar later)
Re: de doorgeefschenking
Geplaatst: 09 sep 2020 18:12
door Thomas Morus
Google dan eens "doorgeefschenking binnen het jaar"!!!
Het gaat niet over opeenvolgende erfenissen.
Re: de doorgeefschenking
Geplaatst: 09 sep 2020 19:10
door wanton
Gedurende bepaalde tijd kon men bij weigering van een erfenis zijn eigen kinderen als erfgenaam aanduiden. Dat was dan wel alles of niets.
Bij een doorgeefschenking binnen het jaar na erfenis (met betaling erfbelasting) kan men nu welgekozen delen kostenvrij doorgeven aan de kinderen. Dus enkel blote eigendom moet mi. kunnen.
Maar het deel dat hij reeds bezit na het overlijden van vader, kan hij wel schenken (in BE) maar dan moeten schenkingsrechten betaald worden.
Re: de doorgeefschenking
Geplaatst: 09 sep 2020 19:45
door Thomas Morus
Ik zou ook denken dat het kan, nergens vind ik het tegengestelde.
Maar aangezien Vlabel allergisch blijkt te zijn aan splitsingen tussen VB en NE zoek ik naar een formele bevestiging.
Wat betreft doorgeven van eerder geërfd deel van woning heb ik ooit gelezen dat de schenkingsrechten daarop beperkt zouden zijn tot het waardeverschil tussen waarde op ogenblik eerste overlijden en het ogenblik van het doorschuiven na het tweede overlijden. Maar ik vind helaas de bron daarvan niet terug....
Re: de doorgeefschenking
Geplaatst: 09 sep 2020 20:22
door Thomas Morus
Berekeningswijze(n) teruggevonden:
https://www.belastingen.vlaanderen.be/s ... fschenking
Eerder geërfd deel van vader (in het verleden) is inderdaad onderhevig aan schenkingsrechten aan progressief tarief berekend op het totaal.