Pagina 1 van 1

Zware problemen met nalatenschap, hoe dit aanpakken???

Geplaatst: 03 okt 2008 00:36
door pino26
Even een situatieschets:
-Mijn grootmoeder langs vaders kant overlijdt in september 2008 na 6 jaar opname in rusthuis wegens dementie.
-Haar 2 kinderen (mijn vader en diens zus) zijn al lang in onenigheid omdat de zus in 1967 een bouwgrond geschonken kreeg van haar ouders die zij echter liet beschrijven bij de notaris als zijnde gekocht.
-Bij het overlijden van grootvader (1979) mocht mijn vader niet mee binnen op de bank om te kijken wat er van nalatenschap was.
-In 1999 wordt hij op de bank uitgenodigd om een "wijziging" te ondertekenen aan zijn volmacht op de bankkluis van moeder (met kasbons in), hij leest de tekst niet na en tekent. Nu blijkt dat erna een nieuwe kluis geopend werd op dezelfde naam waar enkel de zus nog volmacht over had.
-In 2001 wordt grond verkocht van grootmoeder (het was van haar ouders) hoewel ze al dement bleek sinds 1998
-In 2002 stellen wij vast dat bij de bank de kluis effectief weg is en alle stukken bij de zus zitten, we laten een bewindvoerder aanstellen om alles van dan af te beheren. Er zijn kasbons weg, we weten echter niet hoeveel er initieel was.
-Nu is het mens dood en krijgen we een notarisbrief voor een kopie van de identiteitskaart.

ENKELE VRAGEN HIEROVER:
1. Kan er nagegaan worden of er reeds kasbons geïnd zijn en waar dat geld naartoe is, gebeurt dit via een bankonderzoek? Wie geeft hier opdracht toe?
2. Kan de grond die zus gekregen heeft ingebracht worden als voorschot op de erfenis, ook al staat hij beschreven als gekocht?
3. Kan de akte ivm de verkoop in 2001 vernietigd worden owv de dementie en kan je hiervoor nog aan een attest raken? Wie betaalt de eigenaar dan zijn geld terug?
4. Is het zinvol een burgerrechtelijke vordering in te stellen owv het verduisterde geld?

Bijzondere dank voor jullie medewerking!!!

Geplaatst: 04 okt 2008 10:33
door j.demoor
De normale bewaartermijn van stukken bij bancaire instellingen bedraagt 10 jaar. Het opzoekingswerk wordt in de meeste gevallen getarifeerd bij de banken. Dit tarief is verschillend van instelling tot instelling;vgl.art.1304 en 2262bis Burgerlijk Wetboek.

Zie ook http://www.abb-bvb.be/gen/nl/index.html# > Praktische informatie > Opzoeken van een bankrekening na een overlijden.

“Art.843.Ieder erfgenaam die tot een erfenis komt, moet...aan zijn medeërfgenamen inbreng doen van al hetgeen hij van de overledene, bij schenking onder de levenden, rechtstreeks of onrechtstreeks ontvangen heeft; hij mag de giften niet behouden noch de legaten opeisen, die hem door de overledene zijn gedaan, tenzij de giften en legaten hem uitdrukkelijk zijn gedaan bij vooruitmaking en buiten erfdeel of met vrijstelling van inbreng.Art.844.Zelfs ingeval de giften en legaten gedaan zijn bij vooruitmaking of met vrijstelling van inbreng, mag de erfgenaam ze bij de verdeling slechts behouden ten belope van het beschikbaar gedeelte; het meerdere is aan inbreng onderworpen.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Een verkoop kan een verdoken schenking inhouden.

“Art.792.De erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak te kunnen maken.”(B.W.).

‘Art.792 heeft betrekking op de gevallen van bedrog waarin een erfgenaam ten nadele van zijn medeerfgenamen de gelijkheid van de verdeling tracht te verbreken‘(Cass. 23 mei 1991,R.W. 1991-92,635,J.T. 1991,716).

“Art.901.Om een schenking onder de levenden te kunnen doen of een testament te kunnen maken, moet men gezond van geest zijn.Art.1123.Een ieder kan contracten aangaan, indien hij daartoe door de wet niet onbekwaam is verklaard.Art.1124.Onbekwaam om contracten aan te gaan zijn : minderjarigen, onbekwaamverklaarden en, in het algemeen, al degenen aan wie de wet het aangaan van bepaalde contracten verbiedt.”(B.W.).

“Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen...”(B.W.).

Indien u de inbreng van een verdoken schenking vordert of moeders ongezondheid van geest aanvoert dan dient u ook het bestaan en de omvang ervan te bewijzen.