Mijn man is enig kind en was op zijn 30 nog vrijgezel en woonde nog bij zijn ouders. Zijn ouders waren toen 70 en 61 jaar. Ze besloten om een mini-woninkje (soort studio) tegen hun huis aan te bouwen. Zij zouden daar hun oude dag doorbrengen. Hij zou in de grotere woning blijven, en zo zouden ze voor elkaar kunnen blijven zorgen.
Enkele jaren later kregen we een relatie. Nog wat later besloten om een gezin te stichten en met het gezin daar te wonen. Zijn ouders bleven eigenaar. Wij deden een grondige renovatie (op onze kosten) en wonen hier nu al vijf jaar. We hebben nooit huur betaald. Gemeenschappelijke kosten werden naar verhouding gedeeld. We hebben 1 huisnummer.
Volgens mij zijn alle voorwaarden om deze woning als zorgwoning te erkennen vervuld. Maar mijn schoonmoeder wou daar - destijds, toen wij de bouwvergunning aanvroeg en - niet van weten; ze was denk ik bang dat dat voor haar negatieve gevolgen zou hebben of het was een principekwestie omdat ze in die tijd nog niet zorgbehoevende was.
Een jaar geleden kreeg schoonmoeder (intussen 76j) kanker, vorige maand is ze overleden.
Mijn man ging met zijn vader naar de notaris. Zij kregen daar te horen dat vader successierechten zal moeten betalen op het deel van de woning waar wij in wonen, omdat dat als zijn tweede woonst beschouwd wordt. Ze vielen echt uit de lucht.
Kan dit? Dit voelt zo onjuist. Kunnen we dit nog omkeren? Door de woning als zorgwoning te laten registreren of op een andere manier?