#2 , 15 feb 2021 17:17
Eén : een beding 'langst leeft, al heeft' is enkel van toepassing voor goederen en gelden die tot de gemeenschap behoren. Omdat het om een wederzijdse verklaring gaat. Een huis dat uw moeder erft van haar ouders, is van haar alleen. Dus als uw moeder overlijdt, erf jij dat huis, maar uw vader als die nog leeft bekomt het vruchtgebruik. Maar is daarom niet als dusdanig te wensen. Daarom :
Twee : zo'n clausule is af te raden. Dat kost te veel aan erfbelasting wegens dubbele vererving van een groot deel van de bezittingen. Geef uw ouders de raad deze clausule te wijzigen in een keuzebeding. Daardoor kan de langstlevende echtgenoot, bij overlijden van de partner, bepalen wat die wil nemen van de nalatenschap. Die beslissing kan anders zijn voor een persoon van 60 dan voor iemand van 85 jaar. Het is oa. afhankelijk van de eigen gezondheid, behoeftes, belastingen en derg. Wend u tot uw notaris.
Het kan zo geregeld worden dat de langstlevende kan kiezen tussen alles nemen of helemaal niets, of slechts bepaalde delen, in volle eigendom of vruchtgebruik.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon