Pagina 1 van 1

vruchtgebruik woning na overlijden ouders

Geplaatst: 17 jun 2021 11:47
door PCOHL
Mijn beide ouders zijn recent overleden. De vier kinderen hebben het huis geërfd. De oudste van de vier kinderen (= mijn oudste zus) is in het ouderlijk huis getrokken. De andere drie kinderen wensen met een (officieel) document levenslang vruchtgebruik te geven aan de oudste. Het is de bedoeling het document te laten ondertekenen door alle vier de kinderen, alsook door de vier kleinkinderen, zodat ook zij het huis niet kunnen claimen bij overlijden van hun ouders.
(1) Is hiervoor een modeldocument ter beschikking?
(2) Is een dergelijk document rechtsgeldig, of moet er een notaris aan te pas komen?
Alvast bedankt voor het advies!

Re: vruchtgebruik woning na overlijden ouders

Geplaatst: 17 jun 2021 12:13
door Thomas Morus
Daar is een notariële akte voor vereist.
Dus naar notaris gaan.

Re: vruchtgebruik woning na overlijden ouders

Geplaatst: 20 jun 2021 12:04
door PCOHL
Dank voor de reactie.
Ik vind het toch merkwaardig dat er een tussenkomst van een notaris nodig is. In de weekendbijlage "Notaris.be" van Het Nieuwsblad staat letterlijk : "Wettelijk ben je niet verplicht om beroep te doen op een notaris om je testament op te stellen". Je kan dus wel zelf een testament opstellen (rechtsgeldig), maar een overeenkomst tussen broers en zussen over het vruchtgebruik voor één van hen na het overlijden van beide ouders, zou dan wel enkel geldig zijn na registratie op een notariskantoor? Ik vind dat merkwaardig.

Re: vruchtgebruik woning na overlijden ouders

Geplaatst: 20 jun 2021 12:14
door Thomas Morus
Maar dit gaat niet over een testament maar over een schenking tussen levenden van het vruchtgebruik van een onroerend goed.