Pagina 1 van 1

begrafeniskosten algemeen legataris

Geplaatst: 06 feb 2009 20:45
door cad
IK ben via testament als algemeen legataris aangeduid van een vriend.
Ik heb geen enkele familieband met deze vriend die overleden is.

Bij het overlijden bleek de ganse inboedel alsook voertuig door de familie in beslag te zijn genomen. Ik heb hier tot nu toe niets tegen gedaan.

De begrafenis werd geregeld door de familie. Zij hebben dit bij een
begrafenisondernemer besteld. Ik was niet aanwezig op de begrafenis wegens niet uitgenodigd. Nu na 8 maanden na het overlijden schuift een notaris van de familie mij de factuur van de begrafenisondernemer onder de neus , omdat ik de enige erfgenaam ben en ik deze erfenis heb aanvaard.

De kosten van de begrafenis lijken zeer miniem , onder de 2000 euro en
ik ben bereid dit te betalen indien de familie mij de inboedel + voertuig terug geeft waar ik eigenlijk recht op heb.

Ben ik eigenlijk als algemeen legataris verplicht om de begrafeniskosten te betalen ??? En kan ik de inboedel + voertuig opeisen die de familie in beslag heeft genomen ??? Kan ik dat via een notaris doen , want ik wil helemaal geen contact met de familie van de overledene ???

Geplaatst: 08 feb 2009 14:40
door j.demoor
De begrafeniskosten vallen in principe ten laste van de nalatenschap,in dit geval ten laste van het algemene legaat,ook indien de familie u de inboedel + voertuig NIET teruggeeft.

Slechts indien de nalatenschap die kosten niet dragen kan,geldt krachtens art.205 Burgerlijk Wetboek:
‘De verwerpende erfgerechtigde kan toch gehouden zijn tot het betalen van de begrafeniskosten. Deze verplichting bestaat slechts voor zover de decujus behoeftig was en de begrafeniskosten in verhouding zijn tot het vermogen van de schuldenaar‘(Gent 4 juni 2002,R.W.2003-04,350-351).

Ik ga ervan uit dat ‘inboedel + voertuig’ weggenomen zijn na overlijden van de erflater,zodat u reeds eigenaar was van het weggenomene. In dat geval geldt NIET: “Art.462.Diefstallen gepleegd door...afstammelingen ten nadele van hun bloedverwanten in de opgaande lijn...geven alleen aanleiding tot burgerrechtelijke vergoeding.”(Strafwetboek 8 juni 1867).

U kan dan strafklacht neerleggen wegens diefstal,met burgerlijke partijstelling,eventueel ten laste van onbekende.