Pagina 1 van 1
Erfenisrecht
Geplaatst: 07 jan 2022 14:28
door Garkes
Wanneer een persoon onroerende goederen kreeg in 2017 van een achterneef (5egraad) en nu plaatsvervuller word; moet hij deze inbrengen in de erfenis.?
Ik las ergens dat dit het geval is als hij in de laatste 3 jaar voor het overlijden van de erflater nog geschenken zou ontvangen hebben ,roerend of onroerend.
Mvg
Re: Erfenisrecht
Geplaatst: 07 jan 2022 17:25
door Sirkii
Plaatsvervulling is maar van toepassing als een wettelijke erfgenaam overleden is: bv grootmoeder sterft en haar dochter is overleden: de kinderen van de dochtef erven dan van de grootmoeder. Bv kinderloze weduwe sterft en (sommige) broers/zussen zijn overleden. Hun kinderen erven dan. Plaatsverulling gaat tot de 4e graad. En testament kan dit overrulen voor 50% in rechte lijn en 100% in de zijlijn.
Op het geschonken huis werden schenkingsrechten betaald. Als de schenker overlijdt moet dit dus niet meer aangegeven worden, ook al is het minder dan 3 jaar geleden dat de akte verleden werd.
Op onderhandse schenkingen van geld die niet geregistreerd waren moet je successie betalen als de schenking minder dan 3 jaar is en door de ontvanger geen registratie betaald werd (7% ipv de torenhoge % voor de zijlijn). Die 3 jaar is of wordt 4 jaar.
Re: Erfenisrecht
Geplaatst: 07 jan 2022 18:20
door wanton
Er moet idd geen erfbelasting meer betaald worden. Maar als er andere reservataire erfgenamen zijn, vb. kinderen van de overledene, die een bepaald bedrag volgens de wet zouden moeten krijgen maar dat door die schenking niet ontvangen, kunnen die verhaal halen op de begunstigde van die schenking.
Om één en ander te berekenen worden alle schenkingen - wanneer speelt geen rol - meegeteld in de zgn. fictieve massa.