Pagina 1 van 1

Vruchtgebruik bij 2de hwelijk.

Geplaatst: 18 jun 2006 09:43
door CDirk
Ons moeder is vorig jaar overleden. Sedert enkele weken woont nu weer iemand in bij ons vader.
Nu spreekt hij van deze het vruchtgebruik te geven van de woning. Voor zover wij nu weten moeten wij als kinderen daarvoor tekenen.
De vraag is nu als wij weigeren van tekenen, wat er gebeurd indien ons vader zou hertrouwen. Gaat in dat geval het vruchtgebruik dan automatisch naar die (voor ons) onbekende vrouw?

Verder hadden we graag nog eens geweten wat hij (ons vader) nog allemaal kan doen in geval wij (de kinderen) niet akkoord zouden gaan.
Als er dan toch een overeenkomst moet afgesloten worden. Waarop moeten we zeker letten, of welke elementen moeten zeker vermeld staan?

Geplaatst: 18 jun 2006 13:54
door Lex
Art.745bis.?1.Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat,verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de hele nalatenschap...Art.745quater.?1.Wanneer de blote eigendom behoort aan de afstammelingen van de vooroverleden echtgenoot...kan de langstlevende echtgenoot of een van de blote eigenaars vorderen dat het vruchtgebruik geheel of ten dele wordt omgezet...?4.Het vruchtgebruik van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap het gezin tot voornaamste woning diende,en van het daarin aanwezige huisraad,kan niet worden omgezet dan met instemming van de langstlevende echtgenoot.(Burgerlijk
Wetboek).