Verkoopakte is vermomde/verdoken schenking, wat nu?

pino26
Topic Starter
Berichten: 4

Verkoopakte is vermomde/verdoken schenking, wat nu?

#1 , 01 jun 2009 11:05

In 1964 krijgt een dochter een stuk bouwgrond van haar ouders. Ze is dan nog geen 21 (minderjarig dus) en haar man en ouders tekenen de akte, de dochter niet. De akte is opgesteld bij een notaris als verkoop met kwijting. Nu wil mijn vader (broer van die dochter) die verkoop alsnog tot schenking laten omzetten, hij heeft nooit iets gehad van zijn ouders. We zitten nog binnen de 30jarige termijn waarin dat zou kunnen (verjaring is gestuit).

We zijn getuigen gaan zoeken bij de familie, velen weten het maar niemand wil handtekenen voor zijn verklaring.

Vraag: moest mijn vader die akte in 1964 mee ondertekend hebben? En stelt zich een probleem omdat de dochter niet getekend heeft, maar haar man?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 03 jun 2009 10:43

Bij het overlijden van een ouder dient diens nalatenschap verdeeld.

Bij die verdeling kan u aanvoeren dat de ‘verkoop met kwijting’ een vermomde schenking was,die dient ingebracht in de nalatenschap alvorens deze te verdelen.

‘Een verkoop tegen te lage prijs kan,maar moet niet,een schenking inhouden’(zie hierover : Van Quickenborne,M.,Gedeeltelijke schenkingen,T.P.R. 1976,41-80).

“Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen...”(Burgerlijk Wetboek).

‘39.Een derde kan de vermomde schenking bewijzen met alle middelen van recht,vermoedens inbegrepen. Deze regel geldt ook voor de erfgenaam die zijn eigen rechten inroept’[DILLEMANS,R.,e.a.,O.Rs. Schenkingen en Testamenten (1970-1984),T.P.R. 1985,564].

Uw vader was geen partij bij de koop en uw tante werd vertegenwoordigd door haar echtgenoot.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”