#4 , 06 okt 2009 10:45
Ik ga ervan uit dat uw ouders gehuwd waren onder het wettelijk stelsel,zonder huwelijkscontract,zonder EIGEN goederen en dat vader geen testament naliet.
Bij vaders overlijden gold dan : “Art.745bis. § 1. Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap“(B.W.=Burgerlijk Wetboek)
De kinderen erven dan de blote eigendom ervan en daarnaast behoudt moeder haar helft van het gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom.
Moeder kan de verdeling van vaders nalatenschap niet wijzigen.
“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).
Indien moeder bij haar overlijden 3 kinderen achterlaat dan is haar beschikbaar deel een vierde van HAAR nalatenschap. Zij kan dat een vierde onder de levenden of bij testament geven aan wie ze wil.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/