Pagina 1 van 1

erfrecht en hypothecaire lening

Geplaatst: 06 mar 2010 07:14
door dave1976
Situatie:

Mijn ouders waren getrouwd volgens het wettelijk stelsel. Vader is overleden zodat ik als enig kind de blote eigendom van mijn vaders deel geërfd heb. Mijn moeder behoudt haar deel + het vruchtgebruik van mijn deel. Ik woon nog altijd thuis en wil eigenlijk niet vertrekken uit het ouderlijk huis. Het is zelfs mijn wens om de ouderlijke woning te renoveren. Hier stelt zich de moeilijkheid. Ik zou dit graag met een hypothecaire lening doen:

a) kan ik in deze situatie een hypothecaire lening aangaan en fiscaal inbrengen? Ik weet dat ik niet de eigenaar ben maar bij myminfin word ik als medeeigenaar aangeduid.
b) indien niet, welke wijzigingen aan de situatie zouden dit eventueel wel mogelijk maken? Mijn moeder wil met alles meewerken. Zijn schenkingen of verkoop een oplossing?
c) moest het ondanks alles niet mogelijk blijken, kan ik een huis kopen, verhuren en fiscaal inbrengen terwijl ik ondertussen in het ouderlijk huis blijf wonen?

Ik ben al bij mijn bank op gesprek geweest en die zeggen dat het niet mogelijk is. De notaris ging alles onderzoeken maar ik ben nog altijd wachtende. Ik probeer hier echt een oplossing te vinden. Kan iemand me helpen?

Alvast bedankt!

Dave

Geplaatst: 07 mar 2010 11:18
door j.demoor
“Art.104.Binnen de grenzen en onder de voorwaarden bepaald in de artikelen 107 tot 116, worden van het totale netto-inkomen de volgende bestedingen afgetrokken, in zover zij in het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald :...9° interesten en betalingen voor de aflossing of wedersamenstelling van een hypothecaire lening die specifiek is gesloten om een in artikel 12,§3(=woning die de belastingplichtige betrekt), bedoelde enige woning te verwerven of te behouden, en bijdragen van een aanvullende verzekering...”(WIB= Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).

Zie bijkomende voorwaarden in art.115 WIB.

Geplaatst: 07 mar 2010 16:21
door wanton
De art. die J. Demoor aanhaalt , doen niets ter zake en zijn hier niet op hun plaats. Gewoon omdat de blote eigenaar van een woning geen aftrek kan doen van de intresten of aflossingen van een lening , of kan beroep doen op de woonbonus.

Om te kunnen genieten van de woonbonus , moet degene die de lening aangaat ' eigenaar , vruchtgebruiker ,bezitter, erfpachthouder of opstalhouder ' zijn.
Blote eigenaar is uitgesloten.
De bank is natuurlijk ook niet geneigd hypotheek te nemen op een blote eigendom , want wat is die waard zowel feitelijk als concreet.
De oplossingen die mogelijk zijn :
- moeder doet via akte bij notaris afstand van vruchtgebruik
- moeder tekent mee voor de lening ( zij is toch ook eigenaar voor de helft) maar dan blijft voor U dat U geen aftrek kan doen

Indien U zelf een ander huis zou kopen , kan U , volgens huidige toestand , genieten van fiscale aftrek. Het feit dat U een deel van een huis in onverdeeldheid hebt geërfd , is geen beletsel. Maar omdat U er niet zelf zou wonen , is het niet uw eigen woning en zal u een belastingvermindering bekomen volgens het systeem van 'langetermijn sparen.'

Geplaatst: 11 mar 2010 18:07
door dave1976
Ik wil jullie beiden alvast bedanken voor het antwoord. U hebt het inderdaad bij het rechte eind Wanton.
Gisteren heeft de notaris contact opgenomen met de volgende oplossing.
Indien mijn moeder haar vruchtgebruik opgeeft, kan ik de lening fiscaal aftrekken. Om mijn moeder ook zekerheid te geven stelde de notaris voor om 90% van het vruchtgebruik te nemen en mijn moeder 10%. Een klein nadeel belastingtechnisch maar we zijn al blij dat het opgelost geraakt.

mvg,

Dave