Vrienden erfrechtbollebozen,
Een nieuwe vraag borrelde hier omboog.
Alweer een speciaal vraagstuk. (Hoop dat er hier enkele reacties op komen...)
De situatie:
A en B trouwen: dit is voor A een 2e huwelijk. A Heeft uit vorige relatie kinderen.
Huwelijk wettelijk stelsel (zonder contract dus).
A en B hadden volgens de wet Valkeniers een speciaal contract kunnen sluiten om het erfrecht van de kinderen beter te beschermen tegen ondermeer het vruchtgebruik van de langstlevende
Maar ze hebben dat niet gedaan omdat het vermogen niet zo groot is (geen onroerend goed) en wat ze vergaren aan bezittingen: gebeurt tijdens hun huwelijk en is dus gemeenschappelijk.
Enkel wel dit: A heeft van voor het huwelijk een pensioenfonds, een kleine aandelenportefeuille, een levensverzekering en een kleine spaarrekening.
Uiteraard valt dit niet in de gemeenschap (want is voorhuwelijks bezit) maar wettelijk gezien zal B wel het vruchtgebruik hebben van die gelden zola,g hij A overleeft. De kinderen van A kunnen dan van die fondsen (waarvan zij eigenlijk de begunstigen zijn)niet genieten na vooroverlijden van A.
A en B denken er over om volgende techniek toe te passen om deze gelden meteen vrij te maken:
B verklaart vrijwillig afstand te doen van het vruchtgebruik van de eigen gelden van A ten gunste van de naakte eigenaars (kinderen van A) bij vooroverlijden.
Blijkbaar kan dit zowel per onderhandse als per notariele akte.
Dit is wat ik er nog over vond. Maar of dit nu ook kan voor roerende goederen?
-> Notariele akte van AFSTAND VAN VRUCHTGEBRUIK:
11. Bij de registratie van een (onderhandse of authentieke) akte houdende zuivere en eenvoudige afstand van vruchtgebruik zijn geen evenredige registratierechten verschuldigd, enkel het algemeen vast recht van 25 EUR. Het betreft hier immers een louter uitdovende akte, geen overdracht. De notaris moet in die gevallen ook geen fiscale verwittigingen versturen.
Iemand meer info over deze techniek? Want als het klopt, kan en vruchtgebruik dus gewoon vrijwillig opgegeven worden....