vrijwillige afstand van vruchtgebruik

eylis
Topic Starter
Berichten: 8991

vrijwillige afstand van vruchtgebruik

#1 , 08 jan 2011 18:38

Vrienden erfrechtbollebozen,

Een nieuwe vraag borrelde hier omboog.
Alweer een speciaal vraagstuk. (Hoop dat er hier enkele reacties op komen...)
De situatie:
A en B trouwen: dit is voor A een 2e huwelijk. A Heeft uit vorige relatie kinderen.
Huwelijk wettelijk stelsel (zonder contract dus).
A en B hadden volgens de wet Valkeniers een speciaal contract kunnen sluiten om het erfrecht van de kinderen beter te beschermen tegen ondermeer het vruchtgebruik van de langstlevende

Maar ze hebben dat niet gedaan omdat het vermogen niet zo groot is (geen onroerend goed) en wat ze vergaren aan bezittingen: gebeurt tijdens hun huwelijk en is dus gemeenschappelijk.
Enkel wel dit: A heeft van voor het huwelijk een pensioenfonds, een kleine aandelenportefeuille, een levensverzekering en een kleine spaarrekening.
Uiteraard valt dit niet in de gemeenschap (want is voorhuwelijks bezit) maar wettelijk gezien zal B wel het vruchtgebruik hebben van die gelden zola,g hij A overleeft. De kinderen van A kunnen dan van die fondsen (waarvan zij eigenlijk de begunstigen zijn)niet genieten na vooroverlijden van A.
A en B denken er over om volgende techniek toe te passen om deze gelden meteen vrij te maken:

B verklaart vrijwillig afstand te doen van het vruchtgebruik van de eigen gelden van A ten gunste van de naakte eigenaars (kinderen van A) bij vooroverlijden.

Blijkbaar kan dit zowel per onderhandse als per notariele akte.
Dit is wat ik er nog over vond. Maar of dit nu ook kan voor roerende goederen?

-> Notariele akte van AFSTAND VAN VRUCHTGEBRUIK:
11. Bij de registratie van een (onderhandse of authentieke) akte houdende zuivere en eenvoudige afstand van vruchtgebruik zijn geen evenredige registratierechten verschuldigd, enkel het algemeen vast recht van 25 EUR. Het betreft hier immers een louter uitdovende akte, geen overdracht. De notaris moet in die gevallen ook geen fiscale verwittigingen versturen.

Iemand meer info over deze techniek? Want als het klopt, kan en vruchtgebruik dus gewoon vrijwillig opgegeven worden....

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 08 jan 2011 18:42

Ja dat kan, zelfs gewoon in onderlinge toestemming. Voor roerende goederen gewoon alles enkel op naam zetten van de (voormalige) blote eigenaars.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

eylis
Topic Starter
Berichten: 8991

#3 , 08 jan 2011 20:13

thnx roharro :-)
maar je laatste zin snap ik niet goed?
De fondsen en portefeuille staan sowieso al op naam van A, (voorhuwelijks bezit) haar kinderen erven die later.
Maken A en B dan best samen een onderlinge akte opmaken waar B vrijwillig afziet van zijn vruchtgebruik?
Want strikt genomen heeft hij dat vruchtebruik toch wel al als ze vooroverlijdt?
Ik vind het erfrechtelijk toch een beetje vreemd, want zou dat niet als een verdoken schening kunnen gezien worden?

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 08 jan 2011 20:31

Euh...vooraleer men een vruchtgebruik kan afstaan moet men m.i. het wel eerst zelf verwerven....Het is in die zin dat ik het aangehaalde punt 11 interpreteer.
Afstand van vruchtgebruik (aan de blote eigenaars) heeft geen enkele invloed op de te betalen erfenisrechten, want indien er geen afstand zou zijn bij leven van de vruchtgebruiker zouden de blote eigenaars na diens overlijden daar toch ook geen erfenisrechten meer op moeten betalen. Uiteraard moet de vruchtgebruiker, vooraleer hij afstand doet, wel erfenisrechten betalen op de waarde van het vruchtgebruik.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

yannick86
Berichten: 4

#5 , 26 feb 2011 10:51

Geldt dit ook voor eigendom?

Bvb. X en Y zijn getrouwd onder algemeen stelsel. Y overlijdt. X erft vruchtgebruik van gezinswoning en andere woning. Kinderen erven naakte eigendom. Kan X hiervan vrijwillig afstand van bv vruchtgebruik andere woning tvv kinderen.

Ik veronderstel dat zowel X als kinderen eerst hun deel in successie moeten betalen hiervoor? Of zijn er andere mogelijkheden? Of zullen de kinderen daardoor meer successierechten moeten betalen?

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”