Beste,
Kunnen jullie me vertellen of volgende redenering een correcte redenering is:
Een man en een vrouw huwen in het wettelijk stelsel (zonder huwelijkscontract) en hebben volgende verdeling van vermogens op dag van het huwelijk:
eigen vermogen man: spaarrekening met 60000 euro
eigen vermogen vrouw: spaarrekening met 20000 euro
gemeenschappelijk vermogen : niets
Een 6tal maand na het huwelijk besluiten de man en vrouw om samen een bouwgrond aan te kopen van 90000 euro op basis van het vermogens op die dag
eigen vermogen man: spaarrekening voor huwelijk van 60000 euro
eigen vermogen vrouw: spaarrekening voor huwelijk van 20000 euro
gemeenschappelijk vermogen: spaarrekening van na huwelijk (lonen verkregen tijdens huwelijk): 10000 euro
Gesteld dat dit de situatie is wat zijn dan de gevolgen van onderstaande opties bij overlijden en bij een scheiding:
1/ Indien men het eigen vermogen bij het voltrekken van het huwelijk bewijst aan de hand van de rekeninguittreksels van beider spaarrekeningen?
2/ Indien men het eigen vermogen bij het voltrekken van het huwelijk bewijst aan de hand van opname in de huwelijksovereenkomst (gesteld dat deze dan opgemaakt wordt)?
3/ Indien men de inbreng van het eigen vermogen laat schrijven in de notariële koopakte van de bouwgrond?
Noot: Eigenlijk is de vraag: Is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de bewijslast geldt bij een echtscheiding en niet bij een overlijden? of kan men zo redeneren: Indien het tot een echtscheiding komt berekend met het totale vermogen en zal er een verdeling gebeuren op basis van de eigen vermogen op dag van huwelijk aan de hand van de rekeninguittreksels en bij overlijden zijn die rekeninguittreksels niet meer beschikbaar en komt het de langstlevende toe (met toepassing van erfregels bij bestaan kinderen)
Vriendelijke groeten