Pagina 1 van 1

getrouwd met scheiding van goederen

Geplaatst: 22 jul 2011 23:27
door tgerecht
Hoi,

De laatste maanden is er in mijn nieuw samengesteld gezin veel commotie rond centen en dan begin ik ook aan andere dingen te denken ivm erfrecht.
Mijn man en ik zijn getrouwd met scheiding van goederen. Hij heeft drie grote kinderen uit een vorig huwelijk en wij hebben samen ook drie kinderen.
Ik heb een huis op mijn naam en we hebben samen net een huis gekocht.
Ik heb begrepen dat indien ik kom te sterven, mijn man recht heeft om de huurgelden van mijn huis te beheren en zelfs het huis te verkopen indien hij dit wenst. Is dit al waar of heb ik het verkeerd begrepen?
Indien dit wel zo is, kan ik via de notaris een testament laten opmaken waarin ik iemand van mijn familie titularis kan laten worden van de inkomsten van de huurgelden om daarvan alle schoolkosten van onze kinderen te betalen?

Voor ons nieuwe huis heb ik, omdat ik een stuk jonger ben dan mijn man, de levensverzekering voor 60% op mijn naam laten zetten en 40% op zijn naam. Dit wil dus zeggen dat, indien ik voor hem overlijd, het huis voor 60% afbetaald is (plus wat we nu al afbetaald hebben). Hij heeft echter een bedrag geïnvesteerd dat alleen voor hem is indien het huis verkocht wordt (om welke reden ook). Dus als het huis verkocht wordt, dan krijgt hij eerst dat bedrag terug voordat de rest in twee gesplitst wordt.
Echter, als ik eerst kom te overlijden, heb ik eigenlijk meer afbetaald van dat huis en zou zijn inbreng niet meer gelijk zijn aan de helft.
Voor de erfenis van onze kinderen maakt dit natuurlijk wel een verschil: Zij hebben (bij mijn overlijden voor hem) eigenlijk recht op 60% van het huis van mijn inbreng. Als hij daarna komt te overlijden, dan moet al het overige door zes verdeeld worden.
Kan op een of andere manier bij de notaris neergeschreven worden dat dit ook op die wijze moet uitgevoerd worden?

Alvast bedankt,

Groetjes

Re: getrouwd met scheiding van goederen

Geplaatst: 23 jul 2011 14:46
door wanton
Beste , een goed gesprek met een notaris dringt zich duidelijk op. Bij uw overlijden , heeft uw man vruchtgebruik op heel uw erfenis. Hij kan echter niets verkopen want uw kinderen hebben de blote eigendom. U kan wel gebruik maken van de wet Valkeniers. Echtgenoten , waarvan één kinderen heeft uit een vorige relatie , kunnen zo overeen komen dat het vruchtgebruik na overlijden van één partner , beperkt blijft tot de gezinswoning en de daar aanwezige huisraad. Al de rest wordt reeds vererfd in volle eigendom. Zo gaat uw huis bij uw overlijden volledig en direct naar uw kinderen. U moet weten dat uw kinderen van u erven en zijn kinderen ( alle zes) van hem. De verdeling 60-40 van de verzekering staat los van de eigendomsverhouding van de woning , die waarschijnlijk 50-50 is. Indien u compensatie wenst voor één en ander zullen jullie dat moeten laten akteren. Idem voor de ongelijke inbreng.

Re: getrouwd met scheiding van goederen

Geplaatst: 24 jul 2011 09:17
door j.demoor
“Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de GEHELE nalatenschap...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.). De kinderen van de overledene erven dan elk een gelijk deel van HUN ouders nalatenschap in blote eigendom,doch erven niet van een echtgenoot die niet HUN ouder is. Elk van de echtgenoten kan zijn beschikbaar deel bij testament schenken aan de andere echtgenoot.

Het vruchtgebruik omvat het recht te verhuren doch niet het recht te verkopen.

‘Mijn man en ik zijn getrouwd met scheiding van goederen...en we hebben samen net een huis gekocht’ houdt in dat dit huis een onverdeeldheid is tussen u beiden in de zin van art.577-2 B.W..

“Art.577-2...§2.De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn...”(B.W.).

‘de levensverzekering voor 60% op mijn naam laten zetten en 40% op zijn naam. Dit wil dus zeggen dat, indien ik voor hem overlijd, het huis voor 60% afbetaald is (plus wat we nu al afbetaald hebben).’,waaruit ik afleid dat het een schuldsaldo-verzekering betreft.

Dit weerlegt NIET het vermoeden uit voornoemd Art.577-2,§2 B.W.,zodat er ook geen reden is om de schuldsaldoverzekering niet op elk een gelijk % te laten schrijven bij uw verzekeraar.