Pagina 1 van 1

verkoop

Geplaatst: 09 jan 2007 14:22
door mona
Moeder verkoopt als 85 jarige weduwe een stuk grond, de kinderen delen in het stuk van vader.
Moeder kan met haar deel doen wat ze wilt.
Wat als moeder binnen de drie jaar na de verkoop komt te overlijden en je niet kunt of wilt verantwoorden waar moeder haar deel naar toe is.
Het gaat om 12.500 Euro

Geplaatst: 09 jan 2007 17:25
door wanton
De opbrengst van een verkoop van onroerend goed , minder dan drie jaar voor het overlijden , wordt verondersteld aanwezig te zijn in de nalatenschap. De verkoopprijs wordt bijgeteld bij de andere tegoeden , tenzij kan bewezen worden dat het bedrag onder een andere vorm aanwezig is , vb. een effect ,een spaarrekening, een auto. Ook verantwoorde uitgaven worden aanvaard : vb. verblijfskosten rusthuis , werken aan de woning.

Re: verkoop

Geplaatst: 09 jan 2007 18:26
door wolf2
Aanvullend bij Wanthon: je vermeldt die verkoop best al in de aangifte van nalatenschap van moeder. Je vermeldt datum van de verkoop en van de akte, de ontvangen prijs en het aandeel dat zij daarin kreeg. Als je echt niet wil bewijzen waar het geld naartoe is, dan vermeld je verder niets. De Ontvanger van de Registratie moet het dan zelf zien staan (hij zal het zo ook wel weten) en bij het actief voegen.

Die drie jaar begint niet te lopen bij de datum van de verkoop en ook niet noodzakelijk bij de datum van de notari?le akte, maar wel bij de ontvangst van de verkoopsom (dus wellicht een voorschot op dag X en de rest op de dag van de akte). Zit je in dat grensgeval (de Ontvanger zal rekenen vanaf de verkoop), dan vermeld je dat in de aangifte en toon je via de verschillende data aan dat artikel 108 Wetboek der Successierechten (want dat is de naam van de bepaling waarover we praten) niet van toepassing is daarvoor.

***********************************************

Opgelet: momenteel in Vlaanderen betaal je een vast tarief van 3% schenkingsrechten als moeder zou schenken aan de kinderen. Dat is een definitieve belasting; er kan niets bijkomen bij haar overlijden. Je moet dus zien of je niet goedkoper af bent op deze manier, want successierechten zijn 9% vanaf een schijf boven 50.000 EUR (aandeel per kind gerekend). Het hangt dus af van hoeveel moeder zal nalaten en met hoeveel kinderen jullie zijn.

verkoop

Geplaatst: 10 jan 2007 00:21
door mona
Waarom moeten wij, als kinderen, bewijzen waar het geld van moeder naartoe is? Moeder mag tenslotte toch met haar deel doen wat zij wil?
Hoe gaat iemand bewijzen dat wij weten wat ze ermee gedaan heeft?

verkoop

Geplaatst: 10 jan 2007 15:46
door basejumper
Mona,

Is nu ??nmaal een wettelijk vermoeden. Je hoeft het niet eens te zijn met een wet, maar die zal desalniettemin wel van toepassing zijn.
De wet werkt met een omgekeerde bewijslast. Tot drie jaar na het overlijden zijn de gelder er nog. Point final. Indien jij bewijst door middel van facturen, betalingen rusthuis enz dat het geld opgesoupeerd is, dan zal dat verrekend worden.
indien jij vindt dat je niets moet bewijzen (wat je bijzonder goed recht is), blijft het wettelijk vermoeden van toepassing en dan betaal je de prijs voor je principes.

m

Geplaatst: 11 jan 2007 16:21
door mona
Nog ??n vraagje.
Kunnen de schenkingsrechten van 3 % nog betaald worden als de schenking al gebeurd is?
Ook meteen een dankwoord voor de reacties

Geplaatst: 11 jan 2007 17:28
door wanton
De begunstigde van een schenking kan zich nog altijd , met de nodige bewijzen, aanbieden bij de Registratie. Die zullen dan de schenking registreren en moet U de 3% schenkingsrechten alsnog betalen. Ik heb weet van dergelijk geval minder dan veertien dagen voor het overlijden van de schenker.