Langst levende echtgenoot weigert erfenis ten bate van kind

R1ncewind
Topic Starter
Berichten: 20
Locatie: Oostende

Langst levende echtgenoot weigert erfenis ten bate van kind

#1 , 30 jan 2012 11:25

(Afgesplitst van andere topic)

Stel : Ouders getrouwd zonder huwelijkscontract, maar met afzonderlijke wederzijdse langst-leeft-al akte.

1 van beiden overlijdt, gezondheid LLE ook niet stabiel.

1) Mag de LLE de erfenis weigeren ? of verhindert de langst-leeft-al akte dit ?

het kind verwerft dan direct de opengevallen nalatenschap (en betaalt hier ook de successierechten op, die identiek zijn aan die indien de LLE aanvaardt had, dus art 68 kan zonder probleem gerespecteerd worden).

2) Wat als de LLE later ook overlijdt ? maakt de fiscus dan opnieuw het rekensommetje alsof de LLE de nalatenschap TOCH aanvaard heeft zodat in feite nog eens successierechten moeten worden betaald ? Op wordt dan enkel rekening gehouden met het gedeelte dat nog in bezit was van de LLE ?

Bedankt voor jullie mening !
"Rincewind had always assumed that the purpose of running away was to be able to run away another day."

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Mariette
Berichten: 2507

#2 , 30 jan 2012 13:36

De helft van hun vermogen is nog steeds eigendom van degenen die langst leeft.

gilops
Berichten: 156

#3 , 30 jan 2012 13:44

Variante zie ook "pro deo advocaat vervalt als een aangeklaagde overlijdt ?" van roharro Geplaatst: 31 jul 2011 17:42
Daar was het duidelijk dat kinderen, bij overlijden van een moeder, de erfenis best niet weigeren omwille van een lopend rechtsgeding en een pro deo advocaat, want dan zijn ze het geweigerde deel ook definitief kwijt als later de vader overlijdt. Bij overlijden van deze laatste zal de notaris zoeken, voor het eerder geweigerde deel van de erfenis, naar erfgenamen van lagere orde die eerder niet geweigerd hebben. En als daar minderjarigen bij zijn, dan wordt het een heel zwaar dossier dat aansleept tot hun 18 jaar (?).
In jouw geval breng je je overblijvende ouder ook wel in de problemen als U door een ongeval of ziekte overlijdt.
Je ouder kan het geweigerde deel daarna niet meer erven van jou. Het gaat naar Uw erfgenamen. Desnoods van het 7e knoopsgat.
En wat de notaris zegt van zo'n denkoefening weet ik niet. Misschien is het wettelijk onmogelijk dat men de erfenis van zijn eigen huisvesting weigert zonder dat daar als garantie centen op tafel worden gelegd. Het OCMW spreekt, via wetgeving, waarschijnlijk mee om centen te zien als ze zo'n oude behoeftige zonder huisvesting wordt gedumpt.

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 30 jan 2012 14:54

(Afgesplitst van andere topic)

Stel : Ouders getrouwd zonder huwelijkscontract, maar met afzonderlijke wederzijdse langst-leeft-al akte.
Er zit een fout in uw redenering. Wanneer er één of meerdere kinderen zijn , kunnen de echtgenoten geen wederzijdse schenking doen 'langst leeft ,al heeft'. Bij zo'n wederzijdse schenking moet rekening gehouden worden met de reserve van het kind.
Zij kunnen wel een (wijziging van ) huwelijkscontract opmaken met die clausule. Maar die clausule moet dan ook uitgevoerd worden , bij het overlijden van de eerste echtgenoot. Het gaat immers om een contract waar de overlevende echtgenoot ook mee getekend heeft. Wat dan wel kan , is dat de overlevende echtgenoot schenkingen doet aan het kind , al dan niet geregistreerde schenkingen. Zo vermindert ook diens nalatenschap.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”