Registratie gift tussen levenden uit 1960

R1ncewind
Topic Starter
Berichten: 20
Locatie: Oostende

Registratie gift tussen levenden uit 1960

#1 , 16 feb 2012 12:41

Een overlijden BEGINT in vele gevallen pas een lijdensweg...

Met dank aan de forum regulars ben ik er in geslaagd een goede aangifte nalatenschap op te stellen.
De ambtenaren van het registratiekantoor waren HEEL behulpzaam maar wezen me er op dat een gift tussen levenden uit 1960 die bekend was bij het CTR en waarop de aangifte ook gebaseerd is, nog niet GEREGISTREERD was, en dat nog diende te gebeuren.

*zucht*

Op mijn navraag dient deze registratie te gebeuren door de notaris die de minuten ervan bewaarde. en hierdoor MAG DIE NOTARIS EEN ERELOON REKENEN ALS OMVATTENDE DE VOLLEDIGE NALATENSCHAP. Doordat ik bij een andere notaris een akte van erfopvolging vroeg, werd die namelijk op de hoogte gebracht.

Ik viel bijna van mijn stoel.
Ik heb ALLES helemaal zelf gedaan (behalve de akte van bekendheid, die enkel nodig was omdat die gift niet was herroepen)
De aangifte is compleet en kan worden ingediend (draft is goedgekeurd door registratiekantoor)

Maar die notaris mag en ZAL toch een commissie vragen over deze nalatenschap !?

Dit is dezelfde notaris die tijdens een vorige schenking 5 jaren geleden heeft NAGELATEN ons te wijzen op het bestaan van deze akte (hoewel ze in ZIJN minuten zat)

Als ik het dus goed begrijp, zal de persoon die er voor gezorgd heeft dat de fiscus 2 maal bij ons langs komt en dat ik een AKTE van bekendheid nodig had, ipv een gewoon attest van erfopvolging nu nog eens extra beloond worden met een ereloon voor iets waar hij TOTAAL NIETS VOOR HEEFT GEDAAN (want ik heb de aangifte zelf gedaan)

Dit kan toch niet ! kan ik hier iets tegen beginnen ? via de overkoepelende organisatie van de Notarissen of iets dergelijks ?

Een radeloze zoon
"Rincewind had always assumed that the purpose of running away was to be able to run away another day."

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 16 feb 2012 17:08

Dat van die registratie van aktes is op zich al eigenaardig. In 2011 heeft men weet van die aktes uit 1960, maar men officialiseert pas één akte bij het eerste overlijden. Men weet niet wat wie er eerst zal overlijden , en de akte vanwege de LLE heeft geen uitwerking meer!

Bespreek wel één en ander met uw huidige notaris. Er zijn bij mijn weten aparte tarieven voor enkel registratie van een bestaande akte.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 18 feb 2012 10:18

“Art.35.De verplichting tot aanbieding ter registratie van akten of verklaringen en tot betaling van de desbetreffende rechten en gebeurlijk de geldboeten, waarvan de vorderbaarheid uit bewuste akten of verklaringen blijkt, berust ondeelbaar: 1° op de notarissen en gerechtsdeurwaarders, ten aanzien van de akten van hun ambt andere dan de protesten...”(17 november 1939 Wetboek Registratierechten)

‘...maar wezen me er op dat een gift tussen levenden uit 1960...nog niet GEREGISTREERD was...’.

De verplichting tot aanbieding ter registratie blijft berusten op de notaris ten aanzien van de akten van zijn ambt,ook al heeft hij nagelaten dit tijdig te doen. Deze aangifte kan niet gelijkgesteld worden met de successieaangifte en de daarvoor verschuldigde erelonen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”