Kleinkind en langstlevende echtgenoot komen samen in erfenis

Yourivdz
Topic Starter
Berichten: 1

Kleinkind en langstlevende echtgenoot komen samen in erfenis

#1 , 22 feb 2007 12:13

Man en vrouw, gehuwd onder het wettelijk stelsel, hebben ??n dochter. De moeder van de man (grootmoeder kleindochter) leeft nog, vader van de man (grootvader kleindochter) is een aantal jaren geleden overleden. Alle onroerende goederen werden verkocht voor het overlijden van de grootvader, na zijn overlijden zijn alle middelen naar de grootmoeder gegaan.

De man is nu terminaal ziek en verwacht wordt dat hij dit jaar nog zal komen te overlijden.

Wat gebeurt er indien de grootmoeder afteraf komt te overlijden?
De kleindochter komt door middel van plaatsvervulling in de plaats van haar vader samen met zijn twee zussen.

Maar, heeft de moeder als langstlevende echtgenoot dan recht op het vruchtgebruik van de erfenis die de kleindochter verkrijgt?

Mvg,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 22 feb 2007 18:47

Mag ik de hoofdrolspelers als volgt noemen:
opa, reeds overleden
oma, in leven
zoon, terminaal (hij heeft zus1 en zus2)
schoondochter, in leven
1 kleindochter, in leven.

U schrijft: alle bezittingen van opa zijn naar oma gegaan. Dat kan, in die generatie was een verblijvingsbeding heel populair. De zoon heeft dus niets ge?rfd en oma heeft volle eigendom. (Dat is belangrijk om te weten: doe eens een zoek op 'eventueel vruchtgebruik' op deze site en dan zal je het andere verhaal vinden, nl. als de zoon de blote eigendom had en oma het vruchtgebruik avn de erfenis van opa)

U veronderstelt dat de zoon eerst sterft. De 1/2 van die gemeenschap gaat naar de schoondochter in volle eigendom; ze krijgt ook de 1/2 in vruchtgebruik.

Als nadien oma sterft, erft zus1 en zus2 en de kleindochter elk voor 1/3 in volle eigendom van oma. De schoondochter erft niet; zelfs geen vruchtgebruik.

ALS de kleindochter dan nog minderjarig is, krijgt de moeder wel het wettelijk genot van die erfenis. Men noemt dat wel al eens een oneigenlijk vruchtgebruik.

Ik herhaal: het is essentieel dat oma de volle eigendom ge?rfd heeft van opa en niet een vruchtgebruik.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 26 feb 2007 14:16

?Art.745?Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap??(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Bij grootvaders overlijden erfde grootmoeder dus het vruchtgebruik van zijn nalatenschap en zijn zoon en twee dochters erfden de blote eigendom ervan,inbegrepen deze uit de verkoop van de onroerende goederen.

?Art.739.Plaatsvervulling is een fictie van de wet, volgens welke de vertegenwoordigers in de plaats, de graad en de rechten van de vertegenwoordigde treden.Art.740.Plaatsvervulling heeft, in de rechte nederdalende lijn, tot in het oneindige plaats...?(Burgerlijk Wetboek).

Bij grootmoeders overlijden vervullen de kinderen van de vooroverleden zoon diens plaats.Zij erven mede de volle eigendom van haar nalatenschap,zodat de echtgenote van de vooroverleden zoon geen erfgename is van grootmoeder.

Die echtgenote erft wel het vruchtgebruik van wat vader reeds ge?rfd had van grootvader.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”