Pagina 1 van 1

nalatenschap moeder

Geplaatst: 07 apr 2007 20:23
door anemoon
Beste,
2 maand geleden is onze moeder overleden. Ouders zijn getrouwd zonder huwelijkscontract en hebben elk hun eigen bankrekening bij andere bank. Notaris vraagt wat er moet gebeuren met moeders geld, vader verklaart eerst: heb dat geld niet nodig verdeel maar onder de kinderen, was tenslotte enkel moeders geld. Notaris gaat akkoord(vader zou dan zijn vruchtgebruik uitbetaald worden) maar nadat vader hoort hoeveel geld moeder had krabbelt hij terug. Kunnen wij (de 3 kinderen) nu vragen om toch het geld te verdelen? Zoniet, kunnen wij dan eisen dat hetgeen moeder ge?rfd heeft van ons grootmoeder niet in de gemeenschap valt? Tenslotte beweert vader dat hun huis niet in de gemeenschap mag komen omdat het betaald werd met zijn erfenis. Notaris zei indien niet wordt verdeeld worden de beide bankrekeningen samengevoegd en in 2 verdeeld, 1 helft voor vader en andere helft erven wij in blote eigendom. Begrijp dan niet waarom vaders rekeningen niet werden geblokkeerd, enkel zijn kluis die eind deze maand wordt geopend in ons bijzijn.
Dank alvast voor antwoord

Geplaatst: 08 apr 2007 10:40
door wanton
Anemoon,

Bij overlijden van een gehuwd persoon moeten alle tegoeden bij banken en derg. geblokkeerd worden , ongeacht op welke naam ze staan en ongeacht welk huwelijkscontract. Of het allemaal in de nalatenschap valt , is echter niet zeker. Wat komt in de nalatenschap : de helft van de gemeenschap plus de eigen goederen van de overledene. De eigen goederen kunnen zijn : goederen verkregen door schenking of erfenis;goederen in bezit voor het huweijk. Dus de gelden die van grootmoeder komen , zijn eigen goederen van moeder , waarop vader wel vruchtgebruik heeft.

Indien het huis gekocht is op naam van beide ouders , zelfs met geld van de erfenis van vader, zit dit in de gemeenschap. Enkel bij echtscheiding kan voor dergelijke situatie een compensatievergoeding bekomen worden.
Eerst moet de inventaris opgemaakt worden :
alle banktegoeden van beide ouders
de inhoud van de bankkluis , effectenrekening , enz.
het huis plus inboedel , auto,...
Wat is van moeder : de helft van de gemeenschap plus hetgeen kan bewezen worden als afkomstig van de erfenis van haar moeder.
Vader houdt zijn deel ; kinderen verdelen gelijkmatig de blote eigendom van de nalatenschap waarop vader dus vruchtgebruik heeft.
Voor de woning ( en eventueel ander onroerend goed) gebeurt dit door notificatie op Kadaster en Registratie. Voor de roerende goederen moet je dit zelf organiseren : blote eigendom op naam zetten met vruchtgebruik voor vader. Elke bank kan dit regelen. Je kan ook het vruchtgebruik afkopen , maar dit is een dure aangelegenheid en afhankelijk van de leeftijd van vader.
Zeker als het om een grotere som gaat moet je de verdeling BE/VG doen en dus niet alles op naam van vader laten staan. Jullie lopen zo het risico later nog eens successierechten te moeten betalen op uw eigen geld.
Groeten.
Wanthon

Geplaatst: 09 apr 2007 09:08
door anemoon
Nu zegt vader dat hij en ons ma gescheiden waren van tafel en bed dus heeft niemand zaken met zijn rekeningen en zijn kluis, eind deze maand zal hij dus niet naar de bank komen om zijn kluis te openen in ieders bijzijn. Op de notaris is hij nu al kwaad, blijkbaar heeft die de ziekenhuisrekening en de begrafeniskosten nog niet betaald van ma's rekening. De rekening van de koffietafel had vader reeds zelf betaald maar dat geld eist hij nu terug van de notaris, die antwoord dat het betaald werd met gemeenschappelijk geld dus hij moet dat niet terugbetalen van ma's geld. Vader wil nu naar een andere notaris. Wat denkt u, heeft vader het bij het rechte eind? Kan hij zomaar veranderen van notaris en wie moet die notarissen dan betalen?

Anemoon

Geplaatst: 09 apr 2007 12:00
door wanton
Gescheiden van tafel en bed is niet ' uit de echt gescheiden'. Zij woonden misschien wel naast elkaar en regelden hun zaken apart , maar de huwelijksgemeenschap bestond nog. Zij hadden indertijd best hun huwelijkscontract gewijzigd in ' scheiding van goederen' , maar als dat niet is gebeurd vallen zij nog steeds onder het wettelijk systeem. Een andere notaris kan daar weinig aan veranderen. Ze moeten toch altijd bij dezelfde dienst van Registratie terecht komen. Uw vader heeft het bij het verkeerde eind.

Geplaatst: 12 apr 2007 19:51
door wanton
Ik moet mijn vorig bericht nuanceren. Een scheiding van tafel en bed is het gevolg van een juridische procedure , met -gewoonlijk-boedelscheiding. Deze formule wordt in de literatuur de 'echtscheiding van katholieken ' genoemd , omdat het dezelfde uitwerking heeft als een echtscheiding , maar men mag wel niet hertrouwen.
Scheiding van tafel en bed - wat nog uiterst zelden voorkomt - wordt wel eens verward met een feitelijke scheiding, wanneer vb. de echtelingen afspreken apart te gaan wonen. Indien er geen maatregelen genomen zijn , oa. via testament , blijft het huwelijksstelsel van kracht , ook al woont men ver van mekaar. Uit de reactie van de notaris vermoed ik dus dat er enkel een feitelijke scheiding - met gemeenschap van goederen- in het spel is.
Vraag aan de notaris hieromtrent de juiste toedracht.

Groeten.