Pagina 1 van 1

erfrecht ?

Geplaatst: 27 mei 2007 11:44
door krikri
De situatie:

moeder had 2 kinderen in een vorig huwelijk

vader heeft 1 kind uit het huwelijk met moeder. voordien nooit gehuwd geweest.

dus vader heeft zogezegt 2 stiefkinderen.

vader en moeder hebben een huwelkscontract afgesloten (eind jaren 60) waarin staat (samengevat)

- de ganse gemeenschap aan de langstlevende zal toekomen, zonder aftrok van de inbreng van de vooroverledene, ingeval van wettige afstammelingen in leven, voor de geheelheid in volle eigendom der roerende goederen, zo stoffelijk dan onstoffelijk ervan deel uitmakken, en voor de helft in volle eigendom en voor de wederhelft in vruchtgebruik der onroerende goederen van afhangende

-bij ontbinding bij sterfgeval onwederroepelijke schenking naar de langstlevende

-ingeval van wettige afstammelingen uit hun huwelijk geboren, verklaren de aanstaande echtgenoten zich werderzijds en onwederroepelijk schenking te doen aan de langstlevende.


Nu: moeder is overleden, 1 van de twee stiefkinderen heeft nooit omgezien naar de stiefvader.

hoe zit het nu met het erfrecht, en kan het stiefkind mijn vader eventueel den duvel aandoen ondanks het huwelkscontract

thx

voor alle info

Re: erfrecht ?

Geplaatst: 27 mei 2007 21:59
door wolf2
Moeder overlijdt.
Haar erfgenamen zijn:
1) haar kinderen, maximum (*) elk voor 1/3 blote eigendom (ongeacht wie de vader is)
2) haar echtgenoot, tenminste (*) voor 1/1 vruchtgebruik.

Maar... die breuken en die rechten slaan alleen op datgene wat in haar nalatenschap belandt.

De nalatenschap van moeder bestaat uit:
1) haar aandeel in het gemeenschappelijk vermogen zoals het haar wordt toebedeeld bij overlijden
2) de eigen goederen.

De meeste mensen die gehuwd zijn met een gemeenschappelijk vermogen hebben geen eigen goederen, behalve de eigen klederen en de juwelen, meestal niet meer waard dan 50 euro verkoopwaarde. Met andere woorden: niets.

Haar huwelijkscontract bepaalt dat bij haar overlijden de ganse gemeenschap naar de echtgenoot gaat wat de roerende gemeenschapsgoederen betreft (geld, auto, beleggingen, ...).

Van het gemeenschapshuis (de huizen?) gaat de 1/2 in volle eigendom naar de echtgenoot; hij krijgt ook het vruchtgebruik op de andere helft.

Wat overblijft valt in de nalatenschap, en daarop moeten de breuken uit het begin worden toegepast.

Bijgevolg krijgt de man uit de verdeling van de gemeenschap en uit de erfenis:
* alles roerend
* tenminste (*) 1/2 huis in volle eigendom en het vruchtgebruik op de andere 1/2.

De kinderen krijgen elk: max. (*) 1/6 blote eigendom van het huis.

(*) Preciezer kan ik niet zijn omdat in je samenvatting niet hebt gezegd of de

"wederzijds(e) en onwederroepelijk(e) schenking (...) aan de langstlevende"

slaat op eigendom of op vruchtgebruik.

Slaat het op vruchtgebruik, dan mag je die schenking negeren.

Slaat ze op eigendom,

dan wordt de eindconclusie:
* alles roerend
* 5/8 huis in volle eigendom en het vruchtgebruik op de 3/8.

De kinderen krijgen elk: max. (*) 1/8 blote eigendom van het huis.

De echtgenoot kan niet gedwongen worden de gezinswoning te verkopen.

*********************************

In werkelijkheid kan de zaak nog ingewikkelder worden omdat ik er vanuit ging dat er geen eigen goederen waren. Uit de ontbinding van de eerste huwelijksgemeenschap (als die er was) kunnen er echter goederen beland zijn in de tweede huwelijksgemeenschap...

Geplaatst: 28 mei 2007 11:59
door j.demoor
?1 van de twee stiefkinderen heeft nooit omgezien naar de stiefvader? ontneemt dit stiefkind zijn erfrechten niet op diens moeders nalatenschap.

?Art.1465.Ingeval er kinderen zijn uit een vroeger huwelijk, blijft elk beding in het huwelijkscontract hetwelk ten gevolge heeft dat aan een der echtgenoten meer wordt gegeven dan het beschikbaar gedeelte, zonder gevolg ten aanzien van het meerdere; gelijke verdeling van hetgeen is overgespaard van de wederzijdse inkomsten der echtgenoten, al zijn die ongelijk, wordt echter niet beschouwd als een voordeel waardoor de kinderen uit een vroeger huwelijk worden benadeeld.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Er zijn twee stiefkinderen,d.i. kinderen uit een vorig huwelijk zodat art.1465 B.W. hier van toepassing is.

?zonder gevolg ten aanzien van het meerdere? = zonder gevolg ten aanzien van wat door moeder aan vader meer toegekend werd dan het beschikbaar deel.Moeder laat drie kinderen achter zodat haar beschikbaar deel = een vierde van haar nalatenschap,krachtens art.913 B.W..

?Art.745?Zij(=de kinderen,ook al komen ze uit een verschillend huwelijk) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap??(B.W.).

Vaders deel van moeders nalatenschap is dus 1/4 volle eigendom plus 3/4 vruchtgebruik.Elk van de drie kinderen erft 1/4 blote eigendom ervan.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

ik begrijp hieuit dus

Geplaatst: 28 mei 2007 13:01
door krikri
als ik het goed begrijp kan hij zijn deel niet opeisen tot mijn vader overleden is.

indien vader overlijd betekend dit dat het totale onroerend goed (huizen + inboedel) verdeeld word in twee gelijke helfden, vaderlijk- en moederlijke lijn. de resr is via huwelijkscontract geschonken aan de lagstlevende.

wat inhoud dat de verdeling dan is, betreft vaderlijke lijn 1 kind = 50%

moederlijke lijn 3 kinderen = ieder 1/3 van 50%

of zie ik dit verkeerd

dus ondanks alles draait vader voor een niet eigen kind (stiefkind) op die daarboven nooit naar hem heeft omgezien, gelet dat moeder nooit gewerkt heeft of niets heeft meegebracht uit vorig huwelijk

voor dino

Geplaatst: 28 mei 2007 13:39
door krikri
een artikel schrijft:
ten aanzien van hun huwelijk en enkel voor het geval van zijn ontbinding door sterfgeval,verklaren de toekomende echtgenoten zich wederzijds en onwederroepelijk schenking te doen, hetgeen ze uitdrukkelijk verklaren te aanvaarden, de eerststervende aan de langstlevende, van de geheelheid in volle eigendom van al de roerende en onroerende goederen die de nalatenschap van de eerststervende zullen uitmaken op de dag van zijn overlijden, verklarende zich wederzijds aan te stellen voor hun algemene erfgenamen.

ingeval van bestaan van opgaande bloedverwanten zal de begiftide eveneens het vruchtgebruik genieten van de goederen aan deze opgaande bloedverwanten voorbehouden. Ingeval van bestaan van wettige afstammelingen uit hun huwelijk geboren of staande geboren te worden, verklaren de aanstaande echtgenoten zich wederzijds en onwederroepelijk schenking te doen, hetgeen ze aanvaarden de eerststervende aan de langstlevende, van het vruchtgebruik het leven gedurende van deze langstlevende op al de roerende en onroerende goederen die de nalatenschap van de eerststervende zullen uitmaken; deze gifte zal gene vermindering van rechtswege ondergaan, doch indien deze wettige afstammelingen de vermlindering aanvragen zal deze gift verminderd worden op het hoogst beschikbaar aandeel, zo in volle eigendom dan in vruchtgebruik, waarvan de wet toelaat te beschikken.


in het huwelijkscontract staan 4 artikels

noch ik als vader (is geen prof, van zijn 14de altijd gewerkt) begrijpen de tekst niet 100 %

problemen stellen zich niet momenteel...daarom hier wat hulp gevraagd en niet bij een advocaat of notaris, is enkel bang dat door 1 stiefkind zijn woonhuis zou moeten verkopen of hem moeten uitkopen?

thx voor uw info