Pagina 1 van 1

woonstvergoeding

Geplaatst: 30 mei 2007 19:28
door J.P
Situatie: ouders zijn gescheiden in 1981 vader woonde in tweede verblijf (geen gezinswoonst) en is hertrouwd er zijn geen kinderen uit dit 2 huwelijk. In 2003 is vader overleden en komen de 5 kinderen in zijn plaats om de vereffening-verdeling en nu ook nalatenschap verder te zetten. Moeder (ex echtgenote) vraagt nu achterstallige woonstvergoeding te rekenen vanaf 1981!!! in geen enkel dokument kunnen wij deze eis terug vinden?Dus ze heeft er al die jaren geen punt van gemaakt en nu plotseling wel.
Ze heeft recht op de helft van de woonst en de weduwe ( tweede echtgenote)krijgt haar vruchtgebruik omgezet in geld dus geen probleem maar die moet nu volgens haar ook mee de woonstvegoeding betalen.
tot zover de korte uitleg.

Geplaatst: 01 jun 2007 14:05
door j.demoor
Ik ga ervan uit dat uw ouders scheidden op grond van feiten,zodat geldt ?Art.1278.Het vonnis of arrest waarbij de echtscheiding wordt uitgesproken,heeft...Ten aanzien van de echtgenoten, wat hun GOEDEREN betreft, werkt het terug tot op de dag waarop de vordering is ingesteld...?(Gerechtelijk Wetboek).

Ik ga ervan uit dat ?vader woonde in tweede verblijf? slaat op een verblijf dat behoorde tot de vroegere huwelijksgemeenschap,die verdeeld moet worden.Dat tweede verblijf omvat tevens de opbrengsten ervan vanaf de dag waarop de vordering is ingesteld.Indien vader ALLEEN het gebruik had van dat ONVERDEELD tweede verblijf dan kan moeder de helft van dat gebruiksrecht(=huurwaarde) terugvorderen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.