Pagina 1 van 1

akte van bekendheid

Geplaatst: 06 jun 2007 20:02
door Chanta
Is het mogelijk bij ??n notaris te gaan voor het maken van de akte van bekendheid bij een overlijden, en naar andere notaris te gaan voor het opmaken van aangifte van nalatenschap?

We zijn nl. niet tevreden over die eerste notaris, maar vermits hij al begonnen zou zijn met die akte van bekendheid.. zouden we dat zo laten, maar toch liever naar andere notaris stappen voor de successie etc..

Indien dit mogelijk zou zijn, mag die eerste notaris meer vragen dan het vaste tarief , tussen ? 7.5 en ? 50 ?

Klopt het dat die akte van bekendheid nodig is voor het deblokkeren van de bankrekening en dat het meerdere weken kan duren?

Dank om dit wat te verduidelijken.
MVG

Re: akte van bekendheid

Geplaatst: 06 jun 2007 21:38
door wolf2
Ik antwoord maar op een deel van uw vragen.

Om de rekeningen te deblokkeren kunt u als er geen testament is, geen huwelijkscontract, geen minderjarige of onbekwame erfgenamen ook terecht voor een gratis attest van erfopvolging op om het even welk registratiekantoor. De meeste die op mijn kantoor afgeleverd worden nemen max. 48 uur in beslag.

Dgl. attest is enkel nuttig indien er max. 50.000 euro per bank staat.

De procedure bij de bank zal niet veel langer duren.

Geplaatst: 06 jun 2007 21:57
door Chanta
Dank voor uw vlugge reactie.
Maar, in dit geval, vermits de notaris al bezig zou zijn met het bekomen van de akte van bekendheid, kunnen we moeilijk achteruit ..Bij deze notaris kregen we trouwens te horen, dat deze akte wel een paar weken zou kunnen duren! Wat wel vervelend is , want dan blijft de rekening geblokkeerd.

Kan iemand me nog zeggen of we alleen die akte mogen vragen bij die notaris, en daarna naar een andere notaris stappen voor het nalatenschap( met de hoop op duidelijkere uitleg en vluggere verwerking!) .

mvg

Geplaatst: 08 jun 2007 16:50
door j.demoor
?Art.600.Hij(=de vrederechter) geeft akten van bekendheid af aan degenen die erom verzoeken en...?(Gerechtelijk Wetboek).

Ook andere ambtenaren,inclusief notarissen,kunnen zulke akte afleveren.Niets belet u de opdracht van een notaris daartoe te beperken.Zulke akte is nodig voor het deblokkeren van de bankrekening.

?Art.17...50. Bekendheid, bij afzonderlijke akte, betreffende een zelfde zaak, ongeacht het aantal bevestigde feiten :1? in geval van nalatenschap in rechte lijn of onder echtgenoten en wettelijke erfgerechtigden naar Belgisch recht : minimum 7,50 EUR; maximum 18,60 EUR...?(16 DECEMBER 1950. - Tarief van de honoraria der notarissen).

Wat getarifeerd is mag niet overschreden worden,tenzij bijkomende prestaties gevraagd en geleverd werden.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Geplaatst: 12 jun 2007 21:29
door Chanta
Dank voor beide reacties. Nu weet ik meer.