Huur of geen huur?

bertnav
Topic Starter
Berichten: 1
Locatie: Gent

Huur of geen huur?

#1 , 06 jul 2007 21:27

Even een situatie schetsen:
gezin met drie volwassen uithuizige kinderen. Vader sterft. Moeder blijft in de ouderlijke woonst. Kind 1 ontvangt zijn erfdeel, wat bij de notaris betekend wordt. Door omstandigheden gaat kind 2 terug in het ouderlijk huis wonen, doet ongeveer voor 25000 euro kosten om van de woning 2 flats te maken, met medeweten van kind 3. Kind 3 vraagt nu aan kind 2 om per maand 500 euro huur te betalen, omdat de woonst voor de helft van haar is.
Wat kan kind 2 doen? Is zij verplicht dit te betalen? Is het niet de moeder die het vruchtgebruik heeft van de woning en dus huur zou moeten ontvangen? Moet kind 3 dan ook niet de helft van de gemaakte kosten betalen?
Sugesties zijn welkom.

B.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 08 jul 2007 12:47

Ik ga ervan uit dat ouders huwden onder het wettelijk stelsel en hun woning behoorde tot hun gemeenschappelijk vermogen

?Art.745?Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap??(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Bij vaders sterven blijft moeder volle eigenaar van de helft van de gezinswoning en erft het vruchtgebruik op vaders helft , waarvan elk van de drie kinderen een derde in blote eigendom erft.

Moeders vruchtgebruik omvat het recht te verhuren of te laten bewonen,zelfs gratis.Tegenprestaties in NATURA kunnen echter een wijze van betaling uitmaken voor dit verleende woonrecht.

De kinderen onderling zijn mekaar niets verschuldigd,zolang moeder leeft.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”