vermomde schenking

Piet
Topic Starter
Berichten: 3

vermomde schenking

#1 , 24 jul 2007 19:51

Hallo,
Mijn ouders, een bejaard echtpaar, hebben hun gezinswoning (gebouwd in 1967) onlangs voor een zacht prijsje uit de hand verkocht aan de enige zoon van mijn broer. Zij behouden het vruchtgebruik, maar betalen hiervoor wel nog een vergoeding van 25.000 euro aan dat kleinkind als huur. Deze transactie gebeurde via een notaris waarover ik, als reservataire erfgenaam naast mijn broer, alleen achteraf mondeling werd ingelicht en zonder dat ik of ??n van mijn kinderen, ondanks een goede relatie met mijn ouders, er ook maar enige inbreng in kreeg. De zoon van mijn broer is 21 jaar en alleenstaande met een inkomen als fabrieksarbeider en maakt grootse renovatieplannen. Wij voelen ons in deze zaak serieus benadeeld omdat het hier duidelijk om een vermomde schenking gaat ten voordele van mijn broer en zijn zoon, waarbij een boete door de fiscus al ingecalculeerd blijkt te zijn. Ik kan moeilijk aannemen dat de betrokken notaris buiten de wet zou gehandeld hebben, maar dit lijkt me toch al te gortig. Waar zijn in deze mijn rechten?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 jul 2007 10:31

Bij het openvallen van uw ouders nalatenschap,en niet vroeger,geldt:?Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts ??n kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat.Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.?(Burgerlijk Wetboek).

Ook een vermomde schenking kan zulke beschikking zijn,mits u haar bestaan en haar omvang BEWIJST.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Piet
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 26 jul 2007 21:44

Bedankt voor uw antwoord.
Is het mogelijk om mij uit te leggen hoe ik best het bestaan en de omvang van de vermomde schenking bewijs?
Moet ik hiervoor op dit tijdstip de woning opnieuw laten schatten?

Reclame

Ignace
Berichten: 82
Locatie: Tielt

#4 , 27 jul 2007 16:33

Bedankt voor uw antwoord.
Is het mogelijk om mij uit te leggen hoe ik best het bestaan en de omvang van de vermomde schenking bewijs?
Moet ik hiervoor op dit tijdstip de woning opnieuw laten schatten?
ik vrees dat u bitter weinig kunt ondernemen zolang uw ouders nog in goede gezondheid zijn

Piet
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 30 jul 2007 20:40

Wil iemand mij uitleggen wat onderstaand artikel in mensentaal juist wil zeggen? Kan ik dit artikel uit het BW misschien inroepen om de verkoop (met vruchtgebruik door mijn ouders) aan de zoon van mijn broer als een schenking buiten erfdeel te laten verklaren?

Art. 918. De waarde in volle eigendom van de goederen die aan een van de erfgerechtigden in de rechte lijn vervreemd zijn, hetzij met last van een lijfrente, hetzij met afstand van het kapitaal, of met voorbehoud van het vruchtgebruik, wordt toegerekend op het beschikbaar gedeelte; en het overschot, indien er een is, wordt in de massa ingebracht.
(Deze toerekening en deze inbreng kunnen niet worden gevorderd door de erfgenamen aan wie de wet een voorbehouden erfdeel toekent en die in deze vervreemdingen hebben toegestemd, noch in enig geval door de erfgerechtigden in de zijlijn.) <W>

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”