Pagina 1 van 1

Welke termijnen bij erfenis en testament

Geplaatst: 15 jul 2015 10:51
door lea11
Hallo,
Graag wil ik eens vragen wat normale termijnen zijn bij de opvolging en uitvoering van een testament door de notaris.
Mijn moeder is overleden op 29 januari. Ze had een testament achtergelaten waaruit volgt dat haar man vruchtgebruik heeft over het huis en de wagen. Een tweede huis en een spaarrekening wordt verdeeld over haar 2 dochters en de kinderen van één dochter (de kleinkinderen van mijn moeder). Deze zijn minderjarig en hiervoor werd er een vrederechter ingeschakeld.
Er is geen discussie over het testament tussen de erfgenamen.

Momenteel zijn we bijna 6 maanden verder. De aangifte is tijdig ingediend maar wij vernemen verder niets. De spaarrekening is nog steeds geblokkeerd. Vele telefoons en mails later zijn er geen verdere stappen ondernomen door de notaris om de vrederechter te contacteren of de spaarrekening vrij te maken. Mijn vraag is dan ook of het normaal is dat dit zo lang duurt.
Hoelang duurt het normaal gezien om een spaarrekening vrij te geven en om een testament af te ronden ?

dank,
Lea

Re: Welke termijnen bij erfenis en testament

Geplaatst: 15 jul 2015 15:36
door DIZKIS
Dag Lea,
Volgens mij dien je aan de notaris een erfrechtverklaring te vragen. Dient wel te betalen. (officieel document waarop staat dat je erfgenaam bent)
Hiermede ga je naar de bank die dan de gelden vrijmaken. Bij de banken bestaat ook een "ombudsdienst"!
Als iemand van de erfgenamen op invaliditeit is dien je dit zelf te melden i.v.m. vrijstelling successierechten.!!!!
Zo is het alleszins bij mij verlopen.
Je dient wel best zelf alle initiatieven te ondernemen want notaris "spelen" is niet echt een actief noch een vermoeiend beroep. (wel goedbetaald!)
Succes.

Re: Welke termijnen bij erfenis en testament

Geplaatst: 15 jul 2015 18:57
door wolf2
Het indienen van een aangifte van nalatenschap is enkel een fiscale verplichting en doet NIETS aan de toestand op burgerlijk vlak zoals de uitbetaling van levensverzekeringen, de deblokkering van rekeningen of de verdeling volgens een testament.

Aangezien er minderjarigen zijn zal er eerst beslist moeten worden door de vrederechter of ze de erfenis mogen aanvaarden. De vrederechter zal m.i. maar handelen als iemand (= de notaris) hem/haar iets vraagt.

Verdeling kan maar gebeuren als men zeker is wie de erfgenamen zijn. Als er véél onroerend is en weinig geld (in verhouding), kan het zijn dat al het geld nodig zal zijn om de fiscus te betalen. Dan wordt er uiteraard niets vrijgegeven door de notaris; zelfs al gaf de bank het vrij.