Wie erft wat en wanneer?

Marthe14
Topic Starter
Berichten: 33
Locatie: Tienen

Wie erft wat en wanneer?

#1 , 11 nov 2007 13:36

Beste,
Ouders zijn allebei opgenomen in ziekenhuis en moeten naar een rusthuis, het ouderlijk huis blijft dus leeg...
Vader overlijd en moeder blijft alleen achter, ze is dement en kan dus niet meer naar huis... Moeder wordt onder bewindvoering gesteld doordat ze door haar dementie haar zaken niet meer kan beheren.
Bij de aangifte van de nalatenschap blijkt uit de eigendomsakte dat het huis alleen op de naam van vader staat!
De dochter heeft reeds successierechten betaald op de gelden, inboedel en het ouderlijk huis geschat op 30.000 euro.
Binnenkort zal dit huis verkocht moeten worden daar er leegstand op zal moeten betaald worden. Het huis kan niet verhuurd worden daar er te veel kosten gedaan moeten worden en dit geld niet meer beschikbaar is.
Nu is de vraag wat zal de moeder erven, ze is 80 jaar, dement en het huis staat ook alleen op naam van haar overleden echtgenoot?
Wat zal de dochter erven en zal dit onmiddellijk na de verkoop van het ouderlijk huis zijn of blijft dit geld op een rekening totdat moeder komt te overlijden?
Kan iemand hierover een duidelijke uitleg geven met duidelijk bedoel ik normale taal en geen gerechtstermen indien mogelijk. Dank bij voorbaat.

Groetjes,
Marthe
Geen nacht is zo donker dat er geen morgend op volgt...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10077
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 11 nov 2007 19:28

De langstlevende echtgenoot erft steeds het vruchtgebruik van de nalatenschap van de partner, de dochter erft de blote eigendom. Het doet er hier niet toe dat de woning volledig eigendom was van vader alleen.
Indien dus het huis nu verkocht zou worden - mits akkoord van alle betrokkenen - verandert dit in sé niets aan de verdeling BE/VG : er is enkel een wijziging van onroerend in roerend goed. Maw. moeder behoudt het vruchtgebruik op de totale verkoopsom van de woning. Dit wordt best gerealiseerd door een blokkering van het geld op naam van de blote eigenaar , zijnde de dochter , met intrest uitkering aan moeder. Dit geld van de intrest kan vb. gebruikt worden om de kosten in de instelling te betalen , misschien zelfs op vraag van het OCMW. Bij het overlijden van moeder wordt de dochter volledig eigenaar van het geld , zonder successierechten.

Groeten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 11 nov 2007 21:07

Het is niet duidelijk of U spreekt in de tegenwoordige tijd of in de toekomstige tijd.

Indien uw vader reeds overleden is, hebben vrouw en dochter al geërfd (zie Wanthon: vrouw het volledige Vg en dochter de volledige blote eigendom).

Leegstand moet maar betaald worden als er niemand meer woont.
Veel mensen laten daarom het domicilie staan; ook al wonen ze in een rusthuis (of dit koosjer is, laat ik in het midden). Sommigen domicilieren er zelfs één van de studerende kinderen (idem).

Bij de verkoop gebeurt een omzetting van een onroerende onverdeeldheid naar een roerende onverdeeldheid. Zie verder Wanthon.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”