Pagina 1 van 1
familierecht
Geplaatst: 14 nov 2007 14:01
door gypsi
man en vrouw hebben 1huis plus wat geld,1zoon en geen kleinkinderen
wat gebeurt er als NU man of vrouw overlijd en later zoon
welk recht heeft de familie van man of vrouw dat overblijft,ik veronderstel dat ze volgens de wet hun deel mogen vragen en daarbij de overblijvende het huis moet verkopen?
kan er daarvoor iets gedaan worden?testament in het voordeel dat de overblijvende alles krijg?mag dit testament handgeschreven zijn?met welke worden?
graag antwoord in duidelijke taal(simpel uitleg)dank u
Geplaatst: 14 nov 2007 17:30
door wanton
Indien de vader overlijdt , erft de zoon de blote eigendom van de nalatenschap van vader. Dit kan zijn vb. de helft van het gemeenschappelijk huis. Indien dan de zoon komt te overlijden , zonder afstammelingen en zonder echtgenote , wordt diens erfenis in twee gedaan - met inbegrip van de helft van de ouderlijke woning. Eén deel gaat terug naar de moeder. Het andere deel volgt de vaderlijke lijn : de naaste familie van de vooroverleden vader, dwz. ooms, tantes, .... Het kan dus gebeuren dat de familie van de vooroverleden vader mede-eigenaar wordt van het ouderlijk huis.Zulke toestand is te vermijden en kan voor problemen geven.
Dit is op te vangen doordat de zoon , zodra de situatie zich voordoet , een testament maakt ten voordele van zijn moeder.
Het is best dit met een notaris door te nemen om bepaalde clausules mee te noteren die misschien nodig zijn naargelang de behoeftes en wensen zoals wat als de zoon trouwt en/of kinderen heeft.
Groeten.
familierecht
Geplaatst: 15 nov 2007 11:15
door gypsi
nog even dit:zoon woont wet.samen,vriendin heeft 1kind(niet van de zoon)vriendin kan geen kinderen meer krijgen,dus voor ons geen(nooit)kleinkinderen,kan dit allemaal de toestand veranderen voor mijn eerste vraag"familierecht"?
in het begin wij getrouwt zijn hebben we een schenkig tussen echtgenoten gedaan en later ,laten herroepen,om geen twee maal successierechten te moeten betalen
kunnen wij nu:en geschreven testament maken, dat in geval....
echtgenoot of echtegenote dat zou overblijven alle rechten blijf houden over alles(huis,geld)en ermee mag doen of geven aan wie hij(of zij) wil
zoon,vriendin en kind,geen probleem,maar willen niet dat andere familie iets krijgt volgens de wet,moest er iets voorvallen met de zoon
alvast bedankt voor u antwoord
Re: familierecht
Geplaatst: 15 nov 2007 19:02
door wolf2
Mag ik aannemen dat U getrouwd bent zonder huwelijkscontract? En dat het huis en het geld in het gemeenschappelijk vermogen zitten?
Om er voor te zorgen dat alles bij de langstlevende blijft en de zoon niets krijgt, moet U een huwelijkscontract maken met een verblijvingsbeding in volle eigendom. Om niet fiscaal gestraft te worden, is dat best een verblijvingsbeding met last. Met een testament kunt U dat niet regelen (omdat een testament gaat over de erfenis van 1 persoon, terwijl het gemeenschappelijk vermogen eigendom is van twee personen: dus moet U met zijn 2-en een contract sluiten).
Bij het overlijden van de tweede echtgenoot zal de zoon dan alles erven als hij nog leeft. Als hij niet meer leeft en hij heeft geen kinderen tegen dan (hij kan altijd nog bij een nieuwe partner kinderen hebben) gaat alles naar de familie van de langstlevende, tenzij die bij testament zelf beslist heeft wie erft.
***************
Als U echter zo geen verblijvingsbeding maakt, bekomt de langstlevende de helft van het gemeenschappelijk vermogen + het vruchtgebruik op de andere helft als de zoon dan nog leeft. De zoon bekomt dan de blote eigendom van de nalatenschap (die zal gelijk zijn aan de ½ van het gemenschappelijk vermogen).
Met een testament kunt U dat deel van de zoon enkel verkleinen, maar nooit uitvegen. Hij bekomt minstens de ½ in blote eigendom van de nalatenschap. Als hij nadien overlijdt (zonder kinderen), erft zijn wett. samenwonende partner een levenslang vruchtgebruik tenzij hij een andersluidend testament heeft gemaakt.
Haar kind komt er nooit aan te pas zonder testament.
*****************
U zou ook het huis nu al kunnen schenken aan hem met voorbehoud van het vruchtgebruik voor U beiden (en met een bedongen terugkeer om te vermijden dat U bij zijn eerst-overlijden successierechten zou moeten betalen omdat die blote eigendom van dat huis terugkomt bij U).
Geplaatst: 16 nov 2007 09:12
door gypsi
dino bedankt voor u antwoord maar het is niet wat ik vraag
de zoon mag en moet alles krijgen maar in geval dat een van ons beide sterft en de zoon ook,moet de overblijvende mijn man of ik,alles krijgen en de rest van de familie(ooms,tantes,neven,nichten enz...)die moeten geen rechten hebben ,alleen de langstlevende
inderdaad wij hebben geen huwelijkscontrakt
waarom geen testament?kan ieder van ons geen testament maken in het voordeel van de andere,wat is het verschil met:verblijvingsbeding?
Geplaatst: 16 nov 2007 09:46
door wolf2
Ik denk wat we elkaar toch goed verstaan hebben hoor.
Ik geef alles aan de langstlevende, zodat de zoon moet wachten tot beide ouders overleden zijn. Dat is de enige situatie die U zelf in handen heeft (man en vrouw samen) via een HK. Via een testament (zelfs als U er beiden één maakt) gaat dat niet: de gemeenschap wordt verdeeld - de wet geeft de blote eigendom van de nalatenschap (= 1/2 huis) aan de zoon. Met een testament kunt U dat verminderen tot 1/4 BE van dat huis, maar niet minder.
Wat U wil, is beslissen wat er zal gebeuren met de erfenis van de zoon... En dat kan U niet! Hij is de enige die een testament kan opstellen... of weggooien.
Hij zou een eigenhandig testament kunnen maken: ik geef alles aan mijn ouders; bij vooroverlijden van één van hen alles aan de overlevende ouder; bij vooroverlijden alles aan ...
Daarmee is geregeld wat U zou willen (behalve de genoemde onzekerheid of het testament wel zal bestaan op het vereiste moment).
Maar dat is echter een dure oplossing:
* hij betaalt successierechten op de 1/2 BE bij het eerste overlijden
* dan betaalt de langstlevende ouder nog eens successierechten op 1/2 BE van dat huis dat terugkomt.
Dus bent U volgens mij beter af met de oplossing van de schenking aan de zoon, met voorbehoud van vruchtgebruik voor U beiden en met aanwas aan de langstlevende, met een bedongen terugkeer voor het geval hij voor zijn ouders overlijdt (= vrij van successierechten). U kunt zelfs nog een verbod inlassen op inbreng in een huwelijksgemeenschap (voor het geval hij zou trouwen).
Toch maar eens laten berekenen wat de verschillende formules zouden kosten aan belastingen en aan notariskosten.
familierecht
Geplaatst: 16 nov 2007 17:49
door gypsi
sorry ,het gaat niet over de zoon,hij mag alles geven aan wie hij wil,het gaat over ons huis, waarvoor wij samen gewerkt hebben, die is ook voor de zoon natuurlijk,maar moest er iets voorvallen met de zoon ,willen we zelf nog baas zijn voorwat we zelf gewerkt hebben ,ongezien man en vrouw geen familie zijn ,dachten we aan een testament voor dit te regelen,en dat moeten we toch doen als we alle twee nog leven,kan dat of niet?
Re: familierecht
Geplaatst: 17 nov 2007 13:21
door wolf2
man en vrouw: 1 huis / wat geld
Geen huwelijkscontract / geen Gifte tussen echtgenoten
Geen testamenten
1 zoon (wettelijk samenwonend met een vrouw met 1 kind)
geen kleinkinderen
Als man eerst sterft:
½ huis naar moeder in volle eigendom +
½ huis naar moeder in vruchtgebruik
½ huis naar de zoon in blote eigendom
Er komt niemand anders aan te pas. Zijn vriendin, haar kind, uw andere familieleden of die van uw man: niets te maken met deze erfenis.
Nadien sterft de zoon, terwijl moeder nog leeft. Als die geen testament heeft gemaakt: zijn ½ huis in blote eigendom gaat voor de ½ naar moeder en voor de ½ naar de familieleden van de kant van zijn vader: zijn ooms, tantes en eventueel diens kinderen.
De zoon kan dat laatste vermijden door een testament te maken in het voordeel van om het even wie; bijvoorbeeld in het voordeel van zijn moeder. Die krijgt dan ½ huis in blote eigendom: ze wordt dan eigenaar van het ganse huis, alleen.
********************************
Als de zoon eerst sterft en dan één van de ouders, dan erft de langstlevende alles uit de gemeenscahp, zonder testament.
Om praktische problemen te vermijden kunnen vader en moeder een testament maken om de familie uit te sluiten, die in theorie de blote eigendom zou erven van het eigen vermogen, dat wellicht onbestaande is, maar toch.
familierecht
Geplaatst: 17 nov 2007 14:45
door gypsi
alvast bedankt voor het antwoord op mijn aandringen,maar er was een punt dat ik absoluut niet kon begrijpen,
Re: familierecht
Geplaatst: 17 nov 2007 20:36
door wolf2
Ik ben volhoudend van aard; we doen door tot U antwoord heeft op al uw vragen.
Re: familierecht
Geplaatst: 22 nov 2007 09:52
door gypsi
(Bemerk dat de vriendin, bij afwezigheid van testament en als ze inderdaad wettelijk samenwonen, recht heeft op een eventueel vruchtgebruik op 1/2 huis.)
********************************
wil dit dan zeggen dat moeder of vader dat overblijft, zou vriendin moeten betalen voor in (hun)eigen huis te mogen blijven?
of hoe gaat die verdeeling dan?
Re: familierecht
Geplaatst: 22 nov 2007 19:53
door wolf2
Sorry, die zin tussen haakjes was een vergissing.
Aangezien niet de zoon+vriendin in dat huis woont maar de overlevende ouder, is het niet zijn gezinswoning en dus erft de wettelijk samenwonende niet.
(Bemerk dat de vriendin, bij afwezigheid van testament en als ze inderdaad wettelijk samenwonen, recht heeft op een eventueel vruchtgebruik op 1/2 huis.)
wil dit dan zeggen dat moeder of vader dat overblijft, zou vriendin moeten betalen voor in (hun)eigen huis te mogen blijven?
of hoe gaat die verdeeling dan?
Geplaatst: 23 nov 2007 18:26
door gypsi
bedankt dino voor u antwoord,ik had het misschien wat duidelijker moeten maken,
Re: familierecht
Geplaatst: 24 nov 2007 10:19
door gypsi
man en vrouw: 1 huis / wat geld
Geen huwelijkscontract / geen Gifte tussen echtgenoten
Geen testamenten
1 zoon (wettelijk samenwonend met een vrouw met 1 kind)
geen kleinkinderen
Als man eerst sterft:
½ huis naar moeder in volle eigendom +
½ huis naar moeder in vruchtgebruik
½ huis naar de zoon in blote eigendom
Er komt niemand anders aan te pas. Zijn vriendin, haar kind, uw andere familieleden of die van uw man: niets te maken met deze erfenis
Nadien sterft de zoon, terwijl moeder nog leeft. Als die geen testament heeft gemaakt: zijn ½ huis in blote eigendom gaat voor de ½ naar moeder en voor de ½ naar de familieleden van de kant van zijn vader: zijn ooms, tantes en eventueel diens kinderen.
De zoon kan dat laatste vermijden door een testament te maken in het voordeel van om het even wie; bijvoorbeeld in het voordeel van zijn moeder. Die krijgt dan ½ huis in blote eigendom: ze wordt dan eigenaar van het ganse huis, alleen.
********************************
Als de zoon eerst sterft en dan één van de ouders, dan erft de langstlevende alles uit de gemeenscahp, zonder testament.
Om praktische problemen te vermijden kunnen vader en moeder een testament maken om de familie uit te sluiten, die in theorie de blote eigendom zou erven van het eigen vermogen, dat wellicht onbestaande is, maar toch.
dino nog een vraag,blijt dit dan allemaal juist?
dus kind en vriendin wonen niet bij ons,