Pagina 1 van 1

afstand van erfenis en schulden

Geplaatst: 24 nov 2007 20:28
door cerrien
hallo,

Mijn vader is een gepensioneerd zelfstandige, gehuwd met een Thaïse en verhuist in januari 2008 naar Thailand. De vrouw is gokverslaafd en in het verleden heeft dit enorme spanningen veroorzaakt. Mijn vader zijn kapitaal is volledig opgesoupeerd omwille van de problemen.

Mijn vader heeft dus geen enkel bezit meer!

Om geen problemen te krijgen met de pensioendienst wil mijn vader en zijn vrouw zich op mijn adres laten domiciliëren, we hebben toch wel enkele vragen hieromtrent, namelijk:

- zijn wij, kinderen uit het 1ste huwelijk (tweede huwelijk zijn er geen kinderen) financiëel verantwoordelijk indien zou blijken dat mijn vader en zijn huidige vrouw schulden hebben of zouden maken, en wat zijn de gevolgen voor mijn gezin

- zijn wij verantwoordelijk voor zijn 2de echtgenote indien mijn vader zou overlijden en zij beslist om naar België terug te keren. Ik bedoel, stel dat ze naar een rusthuis moet en dit is voor haar financiëel niet haalbaar...

- zijn wij verantwoordelijk voor het verder afbetalen van hun gemeenschappelijke schulden (ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen) als mijn vader komt te overlijden en zij het financieeel niet aankan

- wat is de procedure om afstand van erfenis, schulden en tegoeden op te starten en waar dienen we daarvoor te zijn

- Op welke manier kan ik mij en mijn gezin beschermen

groetjes
carine

Re: afstand van erfenis en schulden

Geplaatst: 25 nov 2007 18:58
door wolf2
Een gedeeltelijk antwoord:

"Om geen problemen te krijgen met de pensioendienst wil mijn vader en zijn vrouw zich op mijn adres laten domiciliëren"

Volledig af te raden.
Elke schuldeiser en hun gerechtsdeurwaarders mogen beslag leggen op ALLE goederen aanwezig in uw huis; en U zal moeten bewijzen wat van U is via een procedure voor de beslagrechter. Dat kost U een advocaat; veel moeite; ... en van zéér veel eigendom zal U niet meer kunnen bewijzen dat het van U is ==> openbaar verkocht.

U kunt nog geen erfenis verwerpen (zijn overlijden is eerst nodig).
U erft niet van uw stiefmoeder.

U bent niet verantwoordelijk voor zijn schulden; behalve als hij ten laste van een OCMW komt te vallen; dan moet U in principe zijn levensonderhoud terugbetalen als het OCMW dat eerst deed.

Geplaatst: 26 nov 2007 12:02
door j.demoor
“Art.1514. Hij die beweert...eigenaar te zijn van in beslag genomen voorwerpen,kan tegen de verkoop verzet doen...met vermelding van de bewijzen van eigendom..."(Gerechtelijk Wetboek).

‘Als concubinerenden hun respectieve roerende goederen hebben vermengd,is de schuldeiser van hen niet verplicht deze goederen te onderscheiden of af te scheiden,hetgeen onmogelijk is geworden tengevolge van de vermenging die de concubinerenden zelf hebben bewerkstelligd.De schuldeiser kan derhalve beslag leggen op de goederen die de concubinerenden aldus bezitten,tenzij de concubinerende die geen schuldenaar is,bewijst dat hij alleen eigenaar is van het geheel of een deel van de goederen‘(Cass. 10 juni 1976,Pas. 1976,I,1101,Arr.Cass. 1976,1135,R.W. 1976-77,601,T.Not. 1976,283,R.G.E.N. 1976,nr.22148).

Dit geldt voor elk samenwonen met boedelvermenging.

“Art.205.De kinderen zijn levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die BEHOEFTIG zijn...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Uw vaders tweede echtgenote is niet uw ‘ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn’ zodat u niet verantwoordelijk bent voor haar indien uw vader zou overlijden.

Men kan een nalatenschap aanvaarden(ook stilzwijgend door het stellen van daden);verwerpen of aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving.

Als u vaders nalatenschap aanvaardt,dan aanvaardt u ook de schulden die ertoe behoren.

“Art.784.De verwerping van een nalatenschap...kan...alleen gedaan worden op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de erfenis is opengevallen, in een bijzonder daartoe gehouden register“(B.W.).

“Art.793.De verklaring waarbij een erfgenaam te kennen geeft dat hij deze hoedanigheid slechts onder voorrecht van boedelbeschrijving aanneemt, moet worden afgelegd op de griffie van de rechtbank van het arrondissement waar de erfenis is opengevallen; zij moet worden ingeschreven in het register waarin de akten van verwerping worden opgenomen.”(B.W.).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.