huwelijkscontract, keuzebeding, volmacht, onbekwaamheid

rivale
Topic Starter
Berichten: 8
Locatie: Vl-Brabant

huwelijkscontract, keuzebeding, volmacht, onbekwaamheid

#1 , 27 nov 2007 23:51

Met een Keuzebeding kan men afwijken van wat eerder in het huwelijkscontract overeengekomen werd, na het overlijden van één der partners kan de overblijvende partner kiezen welke formule uit het keuzebeding van toepassing zal zijn en dit volgens de voor hem/haar meest voordelige formule op dat ogenblik!

Vragen:
1. Wat indien de overblijvende persoon niet meer in staat is om die keuze dan te maken (bv. alzheimer heeft, is het mogelijk dit vooraf in te calculeren door het vooraf verlenen van een volmacht (bv. aan de kinderen) ?

2. Is het mogelijk om via een volmacht te, gebruiken in geval van onbekwaamheid van de volmachtgever, alle mogelijke handelingen rechtsgeldig te laten verrichten in naam van de volmachtgever?

3. Is het mogelijk om vooraf te beslissen wie in geval van onbekwaamheid bewindvoerder moet worden, of kan men een bewindvoering vermijden via een volmacht van vraag 2 ?

Vriendelijke groeten en alvast bedankt voor het antwoord.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 28 nov 2007 20:42

Een keuzebeding vereist uiteraard een gemeenschappelijk vermogen.
1. Wat indien de overblijvende persoon niet meer in staat is om die keuze dan te maken
Ik denk dat een volmacht niet kan. Ik meen dat men één van de te kiezen formules vastlegt voor het geval er geen keuze gemaakt wordt binnen een vastgelegde termijn of als er geen keuze gemaakt kan worden.

3. Is het mogelijk om vooraf te beslissen wie in geval van onbekwaamheid bewindvoerder moet worden
Ja, dat moet gebeuren bij notariële akte of bij proces-verbaal van de vrederechter. Zie artikel 488bis/b, §2 Burgerlijk Wetboek:
§ 2. Eenieder kan ten overstaan van de vrederechter van zijn verblijfplaats en subsidiair van zijn woonplaats of ten overstaan van een notaris een verklaring afleggen waarin hij zijn voorkeur te kennen geeft omtrent een aan te wijzen voorlopige bewindvoerder indien hijzelf niet meer in staat zou zijn om zijn goederen te beheren. enz.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 nov 2007 11:43

“Art.1984.Lastgeving of volmacht is een handeling, waarbij een persoon aan een ander de macht geeft om iets voor de lastgever en in zijn naam te doen.Het contract komt slechts tot stand door de aanneming van de lasthebber.Art.1988.Lastgeving, in algemene bewoordingen uitgedrukt, omvat alleen de daden van beheer.Om goederen te vervreemden of met hypotheek te bezwaren, of om enige andere daad van eigendom te verrichten, is een uitdrukkelijke lastgeving vereist.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.488bis.A. De meerderjarige die, geheel of gedeeltelijk, zij het tijdelijk, wegens zijn gezondheidstoestand, niet in staat is zijn goederen te beheren, kan met het oog op de bescherming ervan, een voorlopige bewindvoerder toegevoegd worden...C. § 1. Bij gemotiveerde beschikking wijst de vrederechter een voorlopige bewindvoerder aan...Onverminderd...kiest de vrederechter bij voorkeur als voorlopige bewindvoerder desgevallend zijn vader en/of zijn moeder, de echtgenoot, de wettelijk samenwonende, de persoon met wie de te beschermen persoon een feitelijk gezin vormt, een lid van de naaste familie of in voorkomend geval, de vertrouwenspersoon van de te beschermen persoon.In voorkomend geval, houdt hij hierbij rekening met de suggesties die in het verzoekschrift worden vermeld.“(B.W.).

Niets belet de eventueel te beschermen persoon zelf suggesties te doen VOORALEER hij wegens zijn gezondheidstoestand, niet in staat is zijn goederen te beheren.

Indien de volmacht aanvaard werd vóór de aanstelling van de voorlopige bewindvoerder dan heft die aanstelling de volmacht niet op.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”