Vrucht gebruik.......

rolija
Topic Starter
Berichten: 10
Locatie: Gent

Vrucht gebruik.......

#1 , 26 feb 2006 19:30

Schoonmoeder heeft het vruchtgebruik van een Akker +/- 10.000 M. Nu op oudere leeftijd wil ze die verkopen omdat het spaar potje leeg geraakt.
De Kinderen zijn akkoord, maar de opbrengst behoord toe aan de Kinderen, de Kinderen gaan dus het bedrag allen door storten aan de Moeder. Nu een paar vragen...
1) Wat met de sucesierechten ?
2) Als ??n van de Kinderen overlijd binnen de 3 jaar na de verkoop, blijft de overlevende Echtgeno(o)te niet met de sucesierechten zitten ?
3) Moet de Notaris op de hoogte zijn van deze gang van zaken ?

Groeten,

Rolija

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
chris@erfenisrechten.be
Berichten: 13
Contacteer: Website

#2 , 27 feb 2006 13:36

Een overdracht onder bezwarende titel van een onroerend goed (lees: verkoop) brengt onlosmakelijk gevolgen met zich mee op gebied van successierechten. Wanneer binnen de drie jaar na datum van de akte een begunstigde-verkoper overlijdt, wordt geacht de verkoopprijs (of zijn aandeel daarin) in diens nalatenschap aanwezig te zijn. Dit is het beruchte art. 108 van het Wetboek Successierecht. In uw specifiek geval zal dat het aandeel van een van de kinderen zijn in blote eigendom. Artikel 108 is slechts een vermoeden en geldt slechts tot ... bewijs van het tegendeel. Daarmee wordt bedoeld dat men steeds mag bewijzen dat het verkregen geld werd verbruikt of wederbelegd in andere goederen. Kan men dit niet dan zullen de erfgenamen inderdaad successierechten betalen op de opbrengst van de verkoop. U zou bij het overlijden van een van de kinderen kunnen bewijzen dat de opbrengst van de verkoop aan schoonmoeder werd gegeven, maar dergelijk bewijs is dan ... een schenking van roerende goederen. U gaat dan als het ware bij de Duivel te biechte.

Een verkoop van een onroerend goed dient steeds notarieel te gebeuren. De verdeling van de verkoopgelden niet, er dient zelfs geen bewijs van opgemaakt te worden, maar dan zit u met bovenstaand probleem natuurlijk.

Chris

rolija
Topic Starter
Berichten: 10
Locatie: Gent

#3 , 27 feb 2006 13:50

Hallo Chris,

Hartelijk dank voor de zeer goede uitleg en de snelle reactie.

Groeten,

Rolija

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”