is een nalatenschap bekend

roger64
Topic Starter
Berichten: 2

is een nalatenschap bekend

#1 , 15 dec 2007 19:13

Onze notaris is bezig met de opmaak van de akte van een nalatenschap van een overleden familielid. Om dit te doen heeft hij bij een collega notaris een andere akte van nalatenschap opgevraagd om zo de waarde te kennen van de schatting van de onroerende goederen die deels eigendom waren van ons overleden familielid. Hij heeft die informatie zomaar gekregen.

Onze vraag is dus: kan een notaris (en dus ook de klanten van een notaris) zomaar de akte van nalatenschap opvragen. Met andere woorden: kan iemand dus zomaar opvragen wat er allemaal verdeeld werd, hoeveel dit waard was en wie dit allemaal kreeg ???

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 16 dec 2007 14:16

Een notaris stelt nooit een eerste aangifte van nalatenschap op: kijk maar naar de handtekeningen: de erfgenamen tekenen; de notaris niet;
De notaris stelt dus enkel het ontwerp op. Bijgevolg, als hij een vraag stelt over andere onroerende goederen, doet hij dat vanuit zijn volmacht die hij heeft gekregen van de erfgenamen.
Hij zal dan ook altijd zijn vraag beginnen met een verwijzing naar die volmacht.
Wie is gererechtigd op informatie? Wie ooit een aangifte heeft getekend, heeft eeuwig recht op inzage en kopie van de gegevens die er in staan. Het is alsof de betrokken persoon de aangifte zelf thuis heeft bewaard.
Erfgenamen treden in de rechten van de overledenen; dus hebben zij hetzelfde recht op inzage en kopie.
De overledene wist wie er wat geërfd heeft destijds (anders kon hij geen aangifte opstellen); dus weten de erfgenamen nu dat ook.

Het antwoord op uw vraag is dus: nee, niet zomaar iedereen kan dat bekomen. Maar de overledene heeft het ooit geweten (getekend), dus weten de erfgenamen het nu ook "nog".

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”