nalatenschap

jean-pierre12
Topic Starter
Berichten: 2

nalatenschap

#1 , 30 dec 2007 00:47

Moeder is 6 maanden geleden gestorven. 1 Echtgenoot en 2 kinderen blijven achter.
1/ hoe ligt de verdeling van het nalatenschap (roerend en onroerend) van moeder wetende dat vader en moeder in scheiding van goederen zijn getrouwd. Wat is minimum waar vader/ kinderen recht op hebben?
2/ Stel dat vader ouderlijk huis wilt verkopen kan hij dit zonder toestemming van kinderen?
3/ Vader is zelfstandige en moeder was bediende. Heeft vader dan recht op een overlevingspensioen.
4/ Stel dat vader hertrouwt wat gebeurt er dan met nalatenschap van mijn vader wetende dat nieuwe vrouw 1 kind heeft.

Groeten & alvast bedankt
JP

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 30 dec 2007 18:38

De goederen van vader blijven waar ze zijn.
De goederen van moeder, als ze geen testament gemaakt heeft,
gaan naar haar man voor het vruchtgebruik (zolang hij leeft) en naar de kinderen voor de blote eigendom (zij zullen volle eigenaar worden bij het overlijden van hun vader).
Of vader hertrouwt of niet verandert daar niets aan.

Er is geen verschil tussen roerend en onroerend wat de burgerlijke verdeling betreft.

Het ouderlijk huis: van wie was het? Van hem: hij doet er mee wat hij wil.
Van haar: nee , hij kan het niet verkopen.
Evt. was het huis in onverdeeldheid: elk de 1/2. Dan past U het voorgaande toe op elke helft apart.

Als vader hertrouwt, gaat zonder testament zijn nalatenschap naar de vrouw voor het VG en naar ZIJN kinderen voor de blote eigendom.
Haar kind staat hierbuiten.


3/ Vader is zelfstandige en moeder was bediende. Heeft vader dan recht op een overlevingspensioen.
Pas.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 31 dec 2007 11:31

Ik ga ervan uit dat de echtelijke woning in onverdeeldheid toebehoorde aan BEIDE echtgenoten en al het overige eigen vermogen was van elk van beide echtgenoten.

“Art.745…Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden…Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Vader behoudt het eigen vermogen dat hem toebehoorde plus de helft van de echtelijke woning in onverdeeldheid.Hij erft het vruchtgebruik op moeders gehele nalatenschap.De twee kinderen erven elk in blote eigendom de helft van moeders gehele nalatenschap.

“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).

Indien moeder meer dan één derde van haar vermogen bij testament of onder de levenden schonk,dan KUNNEN de kinderen die schenking tot één derde doen inkorten.

Vader kan niet verkopen wat hem niet in volle eigendom toebehoort.Het hele huis behoort hem niet toe in volle eigendom zodat hij alleen het niet verkopen kan.

Vader kan niet beide pensioenen cumuleren,maar wel kiezen tussen eigen zelfstandig rustpensioen of moeders overlevingspensioen.

Indien vader hertrouwt en sterft vóór zijn nieuwe echtgenote dan geldt ook voor haar Art.745bis. B.W. enkel voor wat vader nalaat,terwijl moeders nalatenschap dan volle eigendom wordt van HAAR kinderen.Het kind van de nieuwe echtgenote heeft geen wettelijk erfrecht op uw ouders nalatenschappen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Reclame

jean-pierre12
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 02 jan 2008 00:14

Dank voor uw antwoord. Er is echter nog iets niet helemaal duidelijk. Is volgende correct?

Bij een huwelijkscontract met scheiding van goederen en huis op naam van beiden:
Vader heeft vruchtgebruik van roerende goederen (geld) die op naam staan van moeder. Kinderen zijn elk voor de helft blote eigenaar van de onroerende goederen die op naam staan van moeder.
Vader is volle eigenaar van helft van huis en heeft vruchtgebruik van volledig eigenaar. Kinderen zijn elk voor blote eigenaar voor 1/4 van huis.

Groeten
JP

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 02 jan 2008 19:57

Bij scheiding van goederen en afwezigheid van een testament en 2 kinderen:

* wat op naam van beide echtgenoten stond (een onverdeeldheid elk 50%-50%): na het overlijden is de langstlevende nog steeds eigenaar van zijn 1/2 én wordt hij VG-er van de andere helft. Elk kind is dan blote eigenaar van 1/4 van dat huis.

* wat op naam van de overledene alleen stond: na het overlijden is de langstlevende VG-er (100%) van die rekening. Elk kind is dan blote eigenaar van 1/2 van die rekening.

* wat op naam van de langstlevende staat: blijft zo.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”