schenking vlak voor overlijden

romstef
Topic Starter
Berichten: 2

schenking vlak voor overlijden

#1 , 31 jan 2008 22:01

Wij laten via de notaris erfenis van vader regelen omdat er geen vertrouwen is in een eerlijke verdeling door de jongste zoon.Hij wilde het alleen regelen en geen inzage in papieren geven.Huis is door jongste zoon zonder toestemming oudste zoon ook al leeg gehaald.Inboedel zou 100 euro hebben opgebracht en over het kristal en andere waardevolle spullen wordt met geen woord gerept.Alles is weg.Oudste zoon heeft geweigerd om boedelvolmacht voor zijn jongste broer te tekenen.Nu komen wij erachter dat vlak voor overlijden van vader een schenking aan jongste zoon en zijn kinderen is gedaan.Kan er door de oudste zoon aanspraak op de helft gemaakt worden van deze schenking?Het is een kleine erfenis maar het gaat om de oneerlijke verdeling op deze manier.Wie weet raad?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10079
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 01 feb 2008 16:59

Ja , de oudste kan aanspraak maken op een deel van hetgeen aan de jongste als 'schenking' is gegeven.
Er is geen testament. Dan wordt de erfenis verdeeld in gelijke parten tussen alle kinderen. De basis is de zgn. fictieve massa , die bestaat uit het vermogen dat aanwezig is bij het overlijden , vermeerderd MET ALLE SCHENKINGEN DIE OOIT GEDAAN ZIJN.
Met andere woorden : de zoon , die een schenking heeft ontvangen , moet die terug in de pot doen , vooraleer een verdeling gebeurt.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 02 feb 2008 11:03

“Art.843.Ieder erfgenaam die tot een erfenis komt, moet...aan zijn medeërfgenamen inbreng doen van al hetgeen hij van de overledene, bij schenking onder de levenden, rechtstreeks of onrechtstreeks ontvangen heeft; hij mag de giften niet behouden noch de legaten opeisen, die hem door de overledene zijn gedaan, tenzij de giften en legaten hem uitdrukkelijk zijn gedaan bij vooruitmaking en buiten erfdeel of met vrijstelling van inbreng.Art.844.Zelfs ingeval de giften en legaten gedaan zijn bij vooruitmaking of met vrijstelling van inbreng, mag de erfgenaam ze bij de verdeling slechts behouden ten belope van het beschikbaar gedeelte; het meerdere is aan inbreng onderworpen.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.792.De erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak te kunnen maken.”(B.W.).

‘Art.792 heeft betrekking op de gevallen van bedrog waarin een erfgenaam ten nadele van zijn medeerfgenamen de gelijkheid van de verdeling tracht te verbreken‘(Cass. 23 mei 1991,R.W. 1991-92,635,J.T. 1991,716).

“Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen...”(B.W.).

Indien u de inbreng van weggemaakte goederen en het verlies van aanspraak op die goederen vordert dan dient u ook het bestaan van dit wegmaken te bewijzen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Reclame

romstef
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 02 feb 2008 18:13

Bedankt voor de reactie's.
De notaris die alles regelt zegt dat er niets aan te doen is.
Hij geeft wel toe dat het niet eerlijk is maar daar schieten wij niets mee op.
Het gaat om bijna 10.000 euro die geschonken is.Verdeeld over de jongste zoon en aan zijn 2 kinderen.
Nu begrijpen wij waarom de jongste geen inzage in papieren heeft willen geven nu dit boven water is gekomen.Wij denken dat er nog meer geld verdwenen is maar de notaris kijkt niet verder dan 2007.Wij kunnen dit zelf ook niet nagaan.Alle papieren heeft jongste zoon in handen.Notaris doet van de week aangifte voor het recht van successie betreffende nalatenschap.De helft van die schenking kan de oudste dus wel naar fluiten.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”