Pagina 1 van 1

NALATENSCHAP IN BELGIE

Geplaatst: 17 feb 2008 18:56
door decrocky
Hallo,
Een erfenisaangelegenheid over het eigendom van mijn ouders (grond + huis) in Belgie , gehuwd in gemeenschap van goederen.
In 1998 is mijn moeder overleden. In 2000 is mijn vader (1942) met een gescheiden Duitse (1944) in Belgie gehuwd, in gemeenschap van goederen. De officiele woonplaats van mijn vader is Belgie, maar niet van zijn vrouw, die haar domicilie in Duitsland behouden heeft, waar ze beiden uiteindelijk ook het hele jaar samen leven.
Ikzelf , belgische, (1968) woon en heb mijn domicilie in Italie en ben het enig kind uit het eerste huwelijk.
In de veronderstelling dat de verdeling in geval van overlijden van mijn vader volgens Belgische wetgeving zal gebeuren, gaat mijn vraag over het onroerende goed, dat mijn vader bezit in Belgie:

1) Welk deel van dat onroerend goed bezit ik juridisch gezien eigenlijk op dit moment?
2) Welk deel van het onroerend goed van het nalateschap van mijn vader zal mij later worden toegesproken ?
3) Welke rechten en plichten heb ik als enige dochter bij het openvallen van het nalatenschap en welke zijn die van mijn stiefmoeder?
4) Welke mogelijkheden en schikkingen bestaan er nu al om vooraf (behalve het testament) inzake onverdeelheid van het ouderlijke huis en is hiervoor de toestemming van de toekomstige vruchtgebruiker nodig aangezien eigenlijk de hoofdwoning van het paar in Duitsland is en deze aan mijn stiefmoeder behoort? Kunnen mijn 2 minderjarige kinderen in één of andere schikking mee in betrokken worden?

Alvast bedankt voor de hulp

Re: NALATENSCHAP IN BELGIE

Geplaatst: 17 feb 2008 20:33
door wolf2
Een poging.
Het huwelijksvermogenrecht dat m.i. van toepassing is op uw vader en diens 2de echtgenote is het recht van het land waar ze na het huwelijk hun eerste gezamelijke werkelijke vaste zetel van het gezin hebben gevestigd; dat zou dan Duitsland zijn.
Ik heb geen geschikte teksten, maar inzake Internationaal Privaatrecht zou dat de regel zijn sinds één of ander verdrag (van voor 2000, dacht ik toch).
Over Duits huwelijksvermogenrecht kan ik niets vertellen.

Erfrecht zou dan weer het onderscheid maken als volgt: de onroerende goederen volgens het land van ligging; de roerende goederen volgens het land van de werkelijke woonplaats van de overledene (dit alles zonder testament).

Om te weten wat uw eigendomsaandeel is in de woning van uw ouders, moet U weten of ze een huwelijkscontract hadden, en/of er een gifte tussen echtgenoten en/of een testament bestond.

Stel dat dat er allemaal niet was:
* u bezit 1/2 blote eigendom van die woning
* uw vader bezit de rest.

Zijn 2de huwelijk verandert er niets aan; zonder huwelijkscontract blijft dat een eigen goed (voor zover dat Duits huwelijksvermogenrecht op het onze lijkt).

U zal blote eigenaar worden van het ganse huis bij zijn overlijden; uw stiefmoeder zal het levenslange vruchtgebruik hebben.

Welke rechten en plichten heb ik als enige dochter bij het openvallen van het nalatenschap en welke zijn die van mijn stiefmoeder?
Zij, zoals elke vruchtgebruiker: het goed in stand houden, wellicht met vrijstelling van borgstelling; de huur ontvangen.
U, zoals elke blote eigenaar: niets doen, wachten en alleen tussenbeide komen bij zeer zware herstellingen (steunmuren, daken, ...).

Uw vader en u kunnen het goed verkopen; aan een derde of aan elkaar (dat noemt dan eerder afstand doen van onverdeelde delen).
Uw stiefmoeder komt daar niet in tussen; zij zal dan wel later het vruchtgebruik erven op het geld dat hem is toegekomen (als dat nog aanwezig is).

Kunnen mijn 2 minderjarige kinderen in één of andere schikking mee in betrokken worden?
Ja, dat kan altijd, alhoewel schenkingen van onroerend goed fiscaal niet interessant zijn momenteel. Schenkingen van geld aan een kleinkind kunnen aan 3% of aan 0%.