Pagina 1 van 1

erfkwesties

Geplaatst: 16 mei 2008 12:27
door kronkeldidoe
Hallo, kan iemand mij aub helpen .. Onze grootmoeder is 92 jaar en weduwe. Een maand of 2 geleden heeft ze zich per ongeluk versproken door te zeggen dat ze al haar (en die van mijn overleden grootvader) spaarcentjes uit luxemburg heeft verdeeld onder haar 3 overgebleven zonen. Ik en mijn 2 zussen zijn de dochters van haar overleden zoon, dus wij zijn zijn opvolgers wat de erfenis betreft. Dit alles is zeer stiekem gebeurd. Toen onze vader ziek was (fatale kanker) is er snel en ook in het geniep een wijziging gebeurd in het huwelijkscontract van mijn grootouders (mijn grootvader leefde toen nog) zodat alles naar mijn grootmoeder zou gaan in geval mijn grootvader zou komen te sterven. Nu horen we via via dat onze grootmoeder geopereerd is en dat haar huis werd verkocht... we hadden gevraagd aan onze nonkels ons te laten weten wanneer ze uit het ziekenhuis zou worden ontslagen, maar we hebben nooit iets gehoord. We weten niet of ze is overleden of naar een rusthuis is gebracht. We weten juist dat haar woning is verkocht, ook in het geniep. Kan dit alles zo maar ???? Hoe komen we aan de nodige informatie, wat kunnen of moeten we doen ? Onze grootmoeder en alle informatie wat de erfenis betreft wordt voor ons verborgen gehouden. Haar hele inboedel is al onder de zonen (en waarschijnlijk hun kinderen)verdeeld en dara hebben we nooit een probleem mee gehad, maar nu gaat het toch te ver... . Mijn grootmoeder is doodsbang voor haar jongste zoon (een echte tiran) en hij verbiedt haar van wat dan ook tegen ons te zeggen. Ook dat de aandelen in luxemburg werden verdeeld onder hun 3 mocht ze ons eigenlijk niet zeggen maar het was haar ontsnapt voor ze er erg in had... en ze was als de dood voor de reactie van haar jongste zoon als hij hier achter zou komen. Hij zou haar nooit meer komen bezoeken en haar laten vallen. De drie zonen hebben nooit een goed woord over haar gezegd, ze zijn enkel op geld uit, en wij hebben het altijd goed met haar voor gehad. We gingen niet zo vaak op bezoek (misschien een 5-tal keer per jaar), maar we zien haar echt graag. Kan iemand ons aub een beetje raad geven want wij zijn echte leken op dit vlak...

Alvast dank !
Inge

Geplaatst: 18 mei 2008 09:38
door j.demoor
“Art.1461.Echtgenoten kunnen overeenkomen dat de langstlevende of een hunner indien hij het langst leeft, bij de verdeling een ander deel dan de helft, of zelfs het gehele vermogen, zal ontvangen.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘wijziging gebeurd in het huwelijkscontract van mijn grootouders (mijn grootvader leefde toen nog) zodat alles naar mijn grootmoeder zou gaan in geval mijn grootvader zou komen te sterven‘,lijkt te wijzen op de toepassing van art.1461 B.W..

U kan dit navragen op de bevolkingsdienst van de gemeente waar ze huwden.

Sloten uw grootouders zulke overeenkomst dan werd grootmoeder alleen volle eigenares van grootvaders deel in hun gemeenschappelijk vermogen bij diens overlijden.

Zij kon dan ook alleen het huis verkopen dat ertoe behoorde en de Luxemburgse banktegoeden schenken aan wie ze wilde.

“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn OVERLIJDEN slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat...Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).

INDIEN grootmoeder haar beschikbaar deel heeft overschreden dan KAN u,als plaatsvervuller van uw vader,na het openvallen van haar erfenis inkorting vorderen.

Inzake (Luxemburgse) banktegoeden ga na grootmoeders overlijden naar:
http://www.abb-bvb.be/gen/nl/index.html > Praktische Informatie > Opzoeken van een bankrekening na overlijden.U kan ook rechtstreeks met de banken contact nemen via http://www.cbfa.be/nl/index.asp

“Art.792.De erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak te kunnen maken.”(B.W.).

‘Art.792 heeft betrekking op de gevallen van bedrog waarin een erfgenaam ten nadele van zijn medeerfgenamen de gelijkheid van de verdeling tracht te verbreken‘(Cass. 23 mei 1991,R.W. 1991-92,635,J.T. 1991,716).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.