Pagina 1 van 1

complexe situatie erfenis -vruchtgebruik

Geplaatst: 27 mei 2008 01:36
door pete242
vraag:
toen mijn moeder overleed in 1990 was er in haar nalatenschap niet alleen -een deel van- de ouderlijke woonst, doch ook een huis dat zij zelf verworven had , met steun van haar moeder, mijn grootmoeder. mijn ouders waren getrouwd onder de gewone gemeenschap van goederen. en ik ben enig kind ; echter, zoals in de aankoopakte van toen stond gestipuleerd, was dit 'eigen' huis naakte eigendom van wijlen mijn moeder en was het vruchtgebruik voor mijn grootmoeder, teneinde 'wederbelegging van gelden' te compenseren, zijnde een onderlinge lening. Na het overlijden van moeder huwde mijn vader voor de tweede maal.
Onlangs is grootmoeder overleden, haar vruchtgebruik is dus mijns inziens vervallen, doch dit zou dan naar mijn vader gaan als ik het goed begrepen heb , ondanks hertrouwen, en het feit dat hij en mijn moeder in een echtscheidingsprocedure zaten ten tijde van haar overlijden, bovenop het feit dat ik sinds 1993 geen contact meer met hem heb na diepgaande familiale ruzies.. Klopt dit, of is er hier een weg om het (moreel) recht op deze erfenis te verkrijgen ?

Re: complexe situatie erfenis -vruchtgebruik

Geplaatst: 27 mei 2008 19:53
door wolf2
Als het een eigen huis was van uw moeder in blote eigendom en het vruchtgebruikzat bij uw grootmoeder, dan heeft U bij het overlijden van uw moeder die blote eigendom geërfd en uw vader een eventueel vruchtgebruik. Eventueel want hij zal het maar krijgen op het moment dat uw grootmoeder overlijdt (nu dus). Het vruchtgebruik zal uiteindelijk maar bij U belanden als uw vader sterft of er afstand van doet.
Het feit dat hij hertrouwd is doet er niet toe.
Wat de echtscheidingsprocedure betreft, kan het zijn dat afhankelijk van hun regelingen en de stand van de procedure uw vader toch niet erfde (maar blijkbaar is daar geen sprake van).

Re: complexe situatie erfenis -vruchtgebruik

Geplaatst: 29 mei 2008 01:03
door pete242
Ik heb waarschijnlijk onbedoeld bepaalde informatie uit de oorspronkelijke eigendomsakte niet volledig medegedeeld bij mijn vraag ( ik ben dan ook geen jurist) ..., heb vandaag officieel antwoord gehad van de notaris die deze nalatenschap behandeld, en ik ben dus nu wel volledig eigenaar van dit huis. Toch bedankt voor reactie !

Geplaatst: 29 mei 2008 09:39
door j.demoor
Bij moeders vooroverlijden geldt :“Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Moeders kinderen verkrijgen de blote eigendom van haar gehele nalatenschap,zijnde haar eigen vermogen en de helft van het gemeenschappelijk vermogen.

Uit ‘zoals in de aankoopakte van toen stond’ leid ik af dat de blote eigendom van het ‘huis dat zij zelf verworven had’ behoorde tot het gemeenschappelijk vermogen van uw ouders en dat grootmoeder zich het vruchtgebruik had voorbehouden,zodat het buiten moeders (fictieve)nalatenschap viel.

“Art.1402.Wederbelegging wordt geacht te zijn gedaan ten aanzien van een der echtgenoten, wanneer deze bij de aankoop van een onroerend goed verklaard heeft dat de aankoop geschiedt om hem tot wederbelegging te dienen en voor meer dan de helft betaald is uit...gelden waarvan het eigen karakter behoorlijk is aangetoond.”(B.W.).

Indien moeder bij de aankoop verklaard heeft dat deze geschied is om haar tot wederbelegging te dienen en voor meer dan de helft betaald is uit gelden die haar geschonken werden,dan kan behoort het ‘huis dat zij zelf verworven had’ toch tot haar eigen vermogen.Onderzoek daartoe zorgvuldig die koopakte.

‘Na het overlijden van moeder huwde mijn vader voor de tweede maal’ verandert de eigendomstoestand niet,tenzij bij andersluidend huwelijkscontract

Bij grootmoeders overlijden eindigt het conventionele vruchtgebruik en wordt de blote eigendom van het ‘huis dat zij(=moeder) zelf verworven had’ van rechtswege volle eigendom van uw vader en uzelf,elk voor de helft(tenzij wederbelegging).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.