gezinswoning en inboedel

joris boris
Topic Starter
Berichten: 87

gezinswoning en inboedel

#1 , 19 sep 2010 14:22

De gezinswoning is vrij van successierechten voor de partner.
Maar bedoelen ze gezinswoning EN inboedel. Volgens mij is het enkel de gezinswoning, maar toevallig ontdekte ik een artikel waarin men ook spreekt van de inboedel. Kan iemand mij dit bevestigen om zeker te zijn aub

Bedoelde artikel hieronder
Indien er gezamenlijke bewoning van de gezinswoning is en één van de partners overlijdt dan zal zowel op het vererfde deel van de woning als op het vererfde deel van de inboedel geen successierecht verschuldigd zijn door de overlevende partner. Dit geldt zowel bij de toepassing van de wettelijke verervingsregels, bij testamentaire beschikkingen als bij toebedeling door het huwelijkscontract.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 19 sep 2010 14:42

Gezinswoning + inboedel:
De gezinswoning en inboedel zijn voor de langstlevende echtgenoot vrijgesteld van successierechten. Op de woning waar u, als partners, op het ogenblik van het overlijden uw gezamenlijke hoofdverblijfplaats heeft, hoeft de langstlevende echtgenoot geen successierechten te betalen. Ook wanneer een of beide partners op het ogenblik van het overlijden vrijwillig of gedwongen niet langer in de woning verbleef, maar in een rusthuis, verzorgingsinstelling of serviceflat, wordt de vrijstelling toegekend.

Indien er kinderen zijn erven die van de overleden ouder de blote eigendom van zijn aandeel in de woning en in de inboedel. Op de waarde van die blote eigendom moeten de kinderen wel successierechten betalen. Het is dan enkel het vruchtgebruik dat toekomt aan de langstlevende echtgenoot waarop geen successierechten moeten worden betaald.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

joris boris
Topic Starter
Berichten: 87

#3 , 19 sep 2010 16:46

Bedankt, maar hoe zit het dan bij het verbliivingsbeding "langst leeft al heeft"

De echtgenote krijgt dan de gezinswoning in volle eigendom en betaalt dus geen successierechten hierop.

Ze betaalt natuurlijk wel successierechten op het roerende vermogen.(gelden auto enz enz)

Maar wat met de inboedel in dit geval, succesierechten of niet? ( is toch roerend vermogen)

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 19 sep 2010 17:07

Geen successierechten op inboedel omdat gezinswoning en inboedel zijn vrijgesteld.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 20 sep 2010 14:29

'Langst leeft ,al heeft'. Bij dit verblijvingsbeding betaalt idd de langslevende echtgenoot geen successierechten op de gezinswoning. Maar , zeker als het echtpaar kinderen heeft , is dit niet de meest geschikte oplossing. De successierechten die bij het overlijden van de tweede ouder door de kinderen moeten betaald worden , kunnen tot 3 x de oorspronkelijke winst hoger bedragen.
Laatst gewijzigd door wanton op 21 sep 2010 14:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 21 sep 2010 10:06

“Art.5.De overlevende echtgenoot, wie een huwelijksovereenkomst, die niet aan de regelen betreffende de schenkingen onderworpen is, op voorwaarde van overleving meer dan de helft der gemeenschap toekent, wordt voor de heffing der rechten van successie en van overgang bij overlijden, gelijkgesteld met de overlevende echtgenoot die, wanneer niet wordt afgeweken van de gelijke verdeling der gemeenschap, het deel van de andere echtgenoot krachtens een schenking of een uiterste wilsbeschikking geheel of gedeeltelijk verkrijgt.”(W.Succ.=Wetboek Successierechten 31 maart 1936/Vlaanderen).

“Art.48...§ 2. Tabel I bevat het tarief...tussen echtgenoten en tussen samenwonenden...In afwijking van het vorige lid wordt het tarief van het recht van successie en van het recht van overgang bij overlijden tussen echtgenoten en tussen samenwonenden wat de onroerende goederen betreft, enkel toegepast op het netto-aandeel van de rechtverkrijgende echtgenoot of samenwonende in de andere goederen dan de woning die de erflater en zijn echtgenoot of samenwonende tot gezinswoning diende op het ogenblik van het overlijden...Voor de toepassing van dit artikel wordt onder samenwonenden verstaan...”(Wetboek Successierechten 31 maart 1936/Vlaanderen).

‘wat de onroerende goederen betreft’ omvat dus NIET de inboedel.

Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#7 , 04 okt 2010 15:13

Maar wat met de inboedel in dit geval, succesierechten of niet? ( is toch roerend vermogen)

Voor de inboedel dienen er wel degelijk successierechten betaald te worden.
Het misverstand hieromtrent vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de wettelijke reserve voor de langstlevende echtgenoot. De LLE ontvangt steeds het vruchtgebruik van de nalatenschap van de partner , maar die kan via huwelijkscontract of testament beperkt worden tot het VG op de helft van de nalatenschap. Maar er moet steeds in vervat zijn het VG op de gezinswoning én de inboedel. Dat is het minimum.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Successie- & Registratierechten”