bankonderzoek vragen

Pipi
Topic Starter
Berichten: 1

bankonderzoek vragen

#1 , 22 aug 2011 21:21

Kan iemand me soms wat meer vertellen ivm een bankonderzoek bij een nalatenschap? Ik lees dat dit door de fiscus gedaan wordt en dat die meestal 3 jaar terug gaat in de tijd, maar dat kan oplopen tot maximum 10 jaar. Klopt dit? Zijn er situaties dat er nog verder kan teruggegaan worden?

Kan een bankonderzoek ook geïnitieerd worden door een erfgenaam? Kan deze dan even ver terug gaan als de fiscus of zijn daar andere regels voor?

In beide gevallen veronderstel ik dat enkel de bankgegevens van de erflater onderzocht worden?

Bedankt !

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 aug 2011 10:52

“Art.105.Behoudens de bewijs- en controlemiddelen speciaal voorzien door onderhavig wetboek, wordt het bestuur er toe gemachtigd, volgens de regelen en door alle middelen van gemeen recht, met inbegrip van getuigen en vermoedens, maar met uitzondering van de eed, en, bovendien, door de processen-verbaal van zijn agenten, elke overtreding van de beschikkingen van onderhavig wetboek vast te stellen en om het even welk feit te bewijzen dat de opvorderbaarheid van een recht of een boete laat blijken of er toe bijdraagt deze opvorderbaarheid te laten blijken....”(31 maart 1936 Wetboek Successierechten).

“Art.137.Er is verjaring voor de eis:...3° van de rechten, interesten en boeten verschuldigd in geval van afwezigheid van aangifte, of van verzuim van goederen in de aangifte, na tien jaar te rekenen van de dag waarop de termijn gesteld bij artikel 40 voor het inleveren der aangifte verstreken is...”(31 maart 1936 Wetboek Successierechten).

De normale bewaartermijn van stukken bij bancaire instellingen bedraagt 10 jaar. Het opzoekingswerk wordt in de meeste gevallen getarifeerd bij de banken. Dit tarief is verschillend van instelling tot instelling.
Zie verder http://www.febelfin.be/febelfin/nl/services/#service_3" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”