Redelijke termijn - Betwisting testament - verkoop OG

Joeri80
Topic Starter
Berichten: 1

Redelijke termijn - Betwisting testament - verkoop OG

#1 , 12 okt 2011 21:20

Mijn moeder werd onlangs door een onderhands testament van haar vriend aangesteld als algemene legataris van zijn nalatenschap. Er zijn geen reservataire erfgenamen meer, de overledene had enkel nog broers en zussen. Dit werd natuurlijk niet goed ontvangen door deze laatsten. Tot op heden is er door hen wel nog geen procedure opgestart om dit onderhands testament te betwisten.

Nu zitten wij met het probleem dat er niet voldoende liquide middelen zijn in de nalatenschap om de successierechten te betalen (tarief tussen derden). Wij (ik en mijn vriendin) waren van plan om het onroerend zelf aan te kopen en ons huidig huis te verkopen. Op deze manier zouden er voldoende middelen zijn om de successierechten te betalen. Nu blijkt dat indien het onderhands testament zou worden betwist wij wel het onroerend goed kunnen kopen maar in het allerslechtste geval, negatief vonnis om welke reden ook, uit het huis kunnen worden gezet indien de erfgenamen in dit scenario de verkoop niet retroactief willen bekrachtigen.

Na meer dan een maand wachten (onze advocaat eiste wel alle inbezit genomen goederen terug op basis van het vonnis van inbezitstelling, maar tot op heden bleef dit zonder respons) hebben wij samen met een gerechtsdeurwaarder en slotenmaker onlangs de woning kunnen betreden, alle sloten werden namelijk kort na de dood veranderd door de tegenpartij. Nu blijkt dat alle waardevolle goederen zijn verdwenen en ook alle papieren (noodzakelijk voor aangifte erfenis) en sleutels...


Graag had ik geweten:
1. hoeveel tijd heeft men om het onderhands testament te betwisten? Wat verstaat men onder een redelijke termijn?
2. Indien er een proces aanhangig is worden de te betalen successierechten dan uitgesteld tot na de uitspraak (advocaat zei ja, notaris zei neen :? )? Indien niet zijn wij verplicht om het huis te kopen, met alle eventuele gevolgen vandien of moet mijn moeder een lening aangaan..
3. Is het verstandig om zelf een procedure op te starten wegens niet teruggave van de inbezit genomen goederen (of zelfs heling van de goederen)?

Alvast bedankt..

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 okt 2011 11:06

1. [Het onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke vorderingen wordt als volgt omschreven:’Art.6.Elles sont personnelles ou réelles.L’action personnelle est celle par laquelle on agit en justice contre celui qui nous est personnellement obligé en vertu d’une obligation conventionnelle ou d’un engagement sans convention.Elle a pour objet des prestations quelquonques,ou la nullité ou rescision d’un acte illégal ou illégitime,ou la réparation de quelque dommage.Elle est nommée personnelle,parce qu’elle est attachée à la personne obligée,et qu’elle ne peut être dirigée que contre elle et ses héritiers.Art.7.Par l’action réelle on revendique une chose certaine et déterminée,mobilière ou immobilière,comme étant notre propriété’(Observations préliminaires de la Cour de cassation sur le projet de code de procédure civile,S.1809,1-20)],VUYE,E.,Bezit en bezitsbescherming van onroerende goederen en onroerende rechten,Brugge die Keure 1995,p.247;

het onderhands testament betwisten is gericht tegen de persoon van de legataris en is dus een persoonlijke rechtsvordering ,ook al omvat het legaat een onroerend goed.

In dat geval geldt :“Art.2262bis.§ 1. Alle persoonlijke rechtsvorderingen verjaren door verloop van tien jaar...”(Burgerlijk Wetboek). Het ‘contract’ ontstaat bij de aanvaarding van het legaat.

2. Het rechtsgeding tot nietigverklaring van het testament schorst er de uitvoerbaarheid niet van. De te betalen successierechten worden dan niet uitgesteld tot na de uitspraak.

3. “Art.1175.De boedelbeschrijving heeft ten doel de omvang van de nalatenschap, van de gemeenschap of van de onverdeeldheid vast te stellen. Zij bevat met name de beschrijving en de schatting van de roerende goederen, de ontleding van de titels en papieren, de opgave van de verklaringen door de belanghebbenden gedaan ten laste of ten bate van de boedel.Art.1177.De personen bedoeld in artikel 1167 die doen blijken van een ernstig belang in de bewaring, kunnen bij verzoekschrift aan de vrederechter de machtiging vragen om een boedelbeschrijving te laten opmaken zonder voorafgaande verzegeling...Die machtiging is evenwel niet vereist wanneer het gaat om goederen van een nalatenschap...en de boedelbeschrijving gevorderd is van een notaris door een erfgenaam...”(Gerechtelijk Wetboek).

“Art.462.Diefstallen gepleegd...door afstammelingen ten nadele van hun bloedverwanten in de opgaande lijn, door bloedverwanten in de opgaande lijn ten nadele van hun afstammelingen, of door aanverwanten in dezelfde graden, geven alleen aanleiding tot burgerrechtelijke vergoeding. Ieder ander persoon die aan deze diefstallen deelneemt of die de gestolen voorwerpen of een gedeelte ervan heeft, wordt gestraft alsof de vorige bepaling niet bestond.”(8 juni 1867 Strafwetboek).

“Art.792.De erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak te kunnen maken.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 14 okt 2011 12:13

Tracht eens personen te vinden die geen familie zijn en aan het leegmaken hebben meegewerkt. Deze zijn dus wel strafbaar.

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”