Minderjarige kinderen bij overlijden van 1 ouder

cleo4
Topic Starter
Berichten: 11

Minderjarige kinderen bij overlijden van 1 ouder

#1 , 05 jan 2013 19:04

Situatie is als volgt:
Ouders getrouwd met gemeenschap van goederen met een keuzebeding en er zijn twee minderjarige kinderen.
Wat gebeurt nu bij het overlijden van 1 ouder?
De overlevende ouder heeft een aantal mogelijkheden, kan ofwel niets of een deel naar de kinderen laten gaan.

Maar wat als de overleden ouder al geërfd had langs vaderszijde? Gaat dit dan automatisch over naar de twee kinderen ongeacht de keuze die gemaakt wordt? Moeten de kinderen hier dan terug successierechten op betalen? Als dit bvb 1/4 blote eigendom in een huis is, moeten er in de nalatenschap dan twee huizen met opgenomen worden? 2 keer meubels plus inboedel?
de gezinswoning
de woning in 1/4 blote eigendom van de overleden ouder
Moet je dan een boedelbeschrijving van alles hebben omdat er minderjarigen zijn ook al is het mogelijk dat ze enkel 1/4 blote eigendom erven?
Kan men in dit geval de nalatenschap nog zelf aangeven of moet je dan via een notaris gaan?

Voor de roerende goederen kan je via het keuzebeding ook beslissen om een specifiek bedrag aan de kinderen te geven bvb een kasbon of een bepaald bedrag dat op een spaarrekening staat?
Indien ja, hoe zit dit met het beheer? Kan de overlevende ouder bvb telkens de meest interessante spaarrekening uitkiezen of moet de overlevende ouder voor elke handeling de toestemming van de vrederechter krijgen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 06 jan 2013 10:57

Eerste opmerking : een keuzebeding kan slechts opgemaakt worden voor de gemeenschappelijke tegoeden, omdat dit een wederzijdse overenkomst betreft. Het persoonlijk vermogen volgt een andere weg : testamentair of de wettelijke regeling. In dit laatste geval erven de kinderen elk 1/8 BE van het (grootouderlijk) huis , met de nodige successierechten. De waarde waarop moet betaald worden hangt natuurlijk af van de totale waarde van het huis , maar ook van de leeftijd van de vruchtgebruiker. Wanneer deze overlijdt , komt het vruchtgebruik van dit 1/4 deel bij de echtgenoot/ote van de overleden ouder , terwijl de kinderen hun deel BE houden.
Boedelbeschrijving kan achterwege blijven. Er dient ook geen melding gemaakt van de inboedel van het grootouderlijk huis.

Het beheer van de tegoeden van de kinderen is in principe voor de overlevende ouder. Die heeft wel toestemming nodig voor uitgaven van die tegoeden , ook als dat gaat over een andere belegging. Maar dat mag geen probleem vormen , als het ten gunste van het kind is.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”