Enkel indien moeder overlijdt binnen de drie jaar na de verkoop van haar huis zal die opbrengst nog van rechtswege volledig in haar nalatenschap vallen en dat niettegenstaande het geld op een gemeenschappelijke rekening werd geplaatst.
Dat denk ik niet Roharro. Die gelden zijn van de eerste dag gemeenschappelijk. Die zullen als dusdanig behandeld worden. Natuurlijk moet de aanwezigheid nog wel bevestigd worden.
Dat dacht ik ook, maar enkele jaren geleden verkocht mijn vader een vastgoed dat zijn persoonlijk bezit was. Hij overleed een jaar nadien. In de successieaangifte gaf ik de helft van dat bedrag aan vermits mijn moeder nog leefde (dat geld stond op een gemeenschappelijke spaarrekening en er was geen huwelijkscontract). De aangifte werd, voor wat betreft de opbrengst van die verkoop, door de administratie gecorrigeerd (naar volledig bedrag, dus x 2), waarop bijkomende erfenisrechten + een boete werden berekend.
Vermelde reden: aangezien nog geen drie jaar verstreken zijn zit het nog in de nalatenschap van uw vader.
Ik heb dan zelfs eerst nog aan de hand van de rekeninguittrekels moeten aantonen dat de tegenwaarde van de notarischeque wel degelijk op die rekening was gestort (en nog stond). Zoniet zouden ze de volledige opbrengst van die verkoop nog eens volledig bij de aangifte geteld hebben.....