#7 , 07 feb 2015 19:19
Toch opletten:
"Vruchtgebruik afgekocht
Er is één scenario waar het verdelingsrecht wordt toegepast ook al bestaat er geen onverdeeldheid: bij de 'omzetting van het erfrechtelijk vruchtgebruik van de langstlevende echtgenote'. Volgens de wettelijke regels erft de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de nalatenschap en dus ook van het onroerend goed dat tot de nalatenschap behoort. Dankzij dat vruchtgebruik is de langstlevende zeker dat hij in het onroerend goed kan blijven wonen of de eventuele huurinkomsten mag innen.
Maar zo'n gesplitste eigendomssituatie tussen vruchtgebruik en blote eigendom is economisch niet altijd ideaal. Daarom voorziet de wet in een omzetting van blote eigendom in volle eigendom, ofwel blote eigendom + vruchtgebruik. Het vruchtgebruik wordt afgekocht van de vruchtgebruiker. Op die omzetting van het vruchtgebruik moet verdelingsrecht betaald worden. De langstlevende echtgenoot heeft wel het vetorecht tegen een vraag tot omzetting voor de gezinswoning.
Afstand van vruchtgebruik
Wat als de langstlevende echtgenoot vrijwillig afstand doet van zijn vruchtgebruik? "Gaat het om een zuivere en eenvoudige afstand? Dan betaalt u alleen een vast recht van 25 euro", zegt Ann Maelfait van advocatenkantoor Cazimir. Er zijn dan geen verdelings- of andere registratierechten verschuldigd. "De motivatie voor die afstand moet goed in de akte omschreven zijn. Wat kunnen mogelijke redenen zijn? Het vruchtgebruik brengt niets meer op. Of het verhuren wordt te lastig door de hoge leeftijd. Ontbreekt die verantwoording? Dan bestaat het risico dat de fiscus de afstand als een schenking beschouwt én belast met schenkingsrecht."
"In alle andere gevallen waarbij de relatie vruchtgebruik en blote eigendom beëindigd wordt, zijn de hogere registratierechten van verkoop wél verschuldigd. Denk aan de omzetting van een vruchtgebruik dat geschonken werd of als er een gesplitste aankoop was, van het vruchtgebruik door de ouders en de blote eigendom door de kinderen", zegt Wim Vermeulen van Cazimir."
bron: Mediafin
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.