Vorig jaar in juli hebben we dan ons huis - aangekocht in 1998 - reeds verkocht, om tijdelijk in een huurhuis te gaan wonen, in afwachting dat onze bouw af is.
In de verkoopakte werd opgenomen dat we beroep wensen te doen op de meeneembaarheid door teruggave ('rugzakje') van de registratierechten welke betaald werden bij de aankoop van onze eerste woning.
Wij dachten aanvankelijk dat we pas recht hadden op de teruggave van zodra we konden bewijzen dat we (binnen de 5 jaar) in onze nieuwbouw wonen, en dat de terruggave dan pas kan worden aangevraagd. Doch ik schijn nu te begrijpen dat de vermelding in de verkoopakte geldt als het verzoek tot terugbetaling, en dus dat we deze regsitratierechten in feite al onmiddelijk na de verkoop hadden moeten terugkrijgen. Is dit juist, of moet dit verzoek buiten de akte nog appart worden aangevraagd ?
Bovendien zouden we dan volgens volgende artikels zelfs recht hebben op de wettelijke intresten, gezien de verkoop reeds 8 maanden voorbij is :
http://www.immoweb.be/nl/pages/page.cfm ... ration.htm
Momenteel duurt het twee jaar voor je effectief de teruggave van het registratierecht krijgt, omdat er bij de Federale Overheidsdienst Financiën meer dan 10.000 dossiers wachten voor behandeling.
Daarom heb je voortaan naast de meeneembaarheid van registratierechten ook recht op de sommen interesten dat het bedrag genereert. Je moet acht maanden na het indienen van het verzoek tot teruggave een aangetekende brief versturen die de ontvanger in gebreke stelt en aanmanen zijn verplichtingen na te komen.
http://www.senate.be/www/?MIval=/public ... id&LANG=nl
De administratie staat voortaan toe dat de terug te geven sommen intresten genereren nadat de rechthebbende de ontvanger bij aangetekende brief in gebreke stelt en aanmaant om onmiddellijk zijn verplichtingen na te komen. Die termijn kan wel ten vroegste aanvang nemen de dag na het verstrijken van een termijn van acht maanden na indiening van het verzoek tot teruggave.
Met dit versoepelde standpunt sluit de administratie zich aan bij de recente rechtspraak en de rechtsleer die voor een rechtsgeldige
ingebrekestelling niet langer een deurwaardersexploot noodzakelijk acht. Een duidelijke en ondubbelzinnige aanmaning van de schuldenaar volstaat.
Zijn er enige wettelijke vormvereisten voor zo'n aanmaning/ingebrekestelling, of heeft er toevallig iemand een voorbeeld ?
En aan welke ontvanger moet dit dan gericht worden ?
- Aankoop huis te Kortenberg : notaris te Brussel (dus registratiekantoor Brussel ?)
- Aankoop bouwgrond te Zemst : notaris te Antwerpen
- Verkoop huis te Kortenberg : notaris te Schaarbeek (registratiekantoor Schaarbeek)
Ik veronderstel de ontvanger van de akte waarin het verzoek staat, dus Schaarbeek.
Of Kortenberg omdat het huis in Kortenberg was ?