Een kennis van mijn echtgenote heeft een successieaangifte gedaan na overlijden van haar vader. Nu krijgt ze een boete omdat ze twee eigendommen van haar overleden vader niet zou hebben aangegeven, nml. 2 kelders in een appartementsgebouw.
Het enige wat ze zich herinnert is dat haar vader 25 jaar geleden een gebouw met zes appartementen heeft verkocht. Nu beweert Registratie dat er nog 2 kelders van haar vader zouden zijn geweest. Na contact met de syndicus van dat gebouw blijken er inderdaad, naast de privatieve kelders die bij de appartementen behoren, nog twee kelders te bestaan die door de gemeenschap worden gebruikt: in de ene staat de ketel van de centrale verwarming, in de andere regenwaterpompen.
De makelaar die de verkoop heeft gedaan is al overleden, de notaris is reeds 80 jaar oud en beweert dat het een fout van het kadaster is. Bij het Kadaster en Registratie houden ze voet bij stuk dat die twee ruimten nog private eigendom waren van de overledene. Nochtans blijkt dat de overledene in die 25 jaar nooit onroerende voorheffing is aangerekend zodat men kan vermoeden dat er ook nooit een KI werd vastgesteld.
Het probleem dat zich nu stelt is niet beperkt tot de betaling van de bijkomende erfenisrechten en de boete: het probleem zal zich steeds herhalen bij verdere vererving. Om die knoop door te hakken heeft de erfgenaam nu voorgesteld aan de VME van dat gebouw dat ze de kelders voor 1 EUR krijgen mits zij de transactiekosten betalen. Helaas weigeren ze ook maar iets te betalen en gaan niet in op het aanbod. Ze beweren dat ze reeds betaald hebben voor die kelders en dat de makelaar hen destijds heeft meegedeeld dat die gemeenschappelijk waren.
Aangezien volgens de overheidsinstanties de erfgenaam die twee kelders in privatieve eigendom bezit, ze niet verhuurt en ook nooit toestemming heeft gegeven om ze te gebruiken als stookruimte of pomphuis, mag ze dan - als dwangmiddel - de verwarmingsketel en de pompen laten afbreken en/of de kelders van sloten voorzien? Of is er een andere uitweg uit dit dilemma?
In die 25 jaar is er nooit een uitnodiging gekomen voor de jaarlijkse AV. Ook nooit deelname in kosten gebouw want die twee kelders komen niet voor in de verdeling van de duizendsten van het gebouw. Erfgenaam heeft geen enkel document. Vermoedelijk heeft haar vader de documenten die hij nog bezat, vernietigd in de jaren na de verkoop in de mening dat ze toch tot niets meer dienden.