#4 , 08 feb 2009 16:36
Op handgiften of indirecte schenkingen hoeft u dus geen registratierechten te betalen. Als de schenker echter overlijdt binnen de drie jaar na schenking, moet u ze wel vermelden in de aangifte van nalatenschap, en er dus ook erfenisrechten op betalen. Die successierechten kunnen hoog oplopen, en om dat te vermijden kunt u er vóór het overlijden van de schenker alsnog voor kiezen om de schenking toch te laten registreren.
U betaalt dan drie procent registratierechten, maar de schenking blijft wel buiten de nalatenschap, wat veel voordeliger uitkomt.
U kan inderdaad (dus zonder tussenkomst van de notaris) een handgift of indirecte schenking laten registreren door de documenten die het bestaan van de schenking aantonen, over te maken aan een registratiekantoor (brieven, overschrijvingen, pacte adjoint, document waarin de begiftigde erkent dat hij een schenking heeft gekregen). Voor het dichtstbijzijnde registratiekantoor kijkt u gewoon in de telefoongids onder Ministeries - Rubriek Financiën - Registratie en Domeinen.