Succesierechten?

Vandenbogaerde
Topic Starter
Berichten: 19

Succesierechten?

#1 , 16 feb 2009 10:38

Ik zal hier proberen om in het kort mijn vraag uit de doeken te doen. Ons moeder is onlangs overleden. Ons vader leeft nog maar heeft de ziekte van Alzheimer. Ons vader heeft buiten zijn woonhuis nog een atelier, bureel en toonzaal. Ik weet dat ons vader geen succesierechten moet betalen op het woonhuis. Maar moet hij succesierechten betalen op zijn andere gebouwen? We zijn met vier dochters en de één zegt van wel, de andere zegt van niet. Ik denk van wel. Moeten we daarvoor een schatter laten komen? Hoeveel zal hij moeten betalen? Ik weet ook dat hij op het geld zal moeten betalen dat aanwezig was bij het overlijden van ons moeder. Ze waren getrouwd zonder contract. Hoe kunnen we dit het goedkoopste oplossen. Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt voor alle antwoorden.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 16 feb 2009 18:07

Zie voor

Maar moet hij succesierechten betalen op zijn andere gebouwen? :


http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... ighlighted

desnoods nog op datum: 21.02.2007

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 17 feb 2009 11:35

“Art.15.Het successierecht is verschuldigd op de algemeenheid der aan de overledene...toebehorende goederen, waar ook ze zich bevinden, na aftrekking der schulden.Art.48...In afwijking van het vorige lid wordt het tarief van het recht van successie...tussen echtgenoten...wat de onroerende goederen betreft, enkel toegepast op het netto-aandeel van de rechtverkrijgende echtgenoot...in de andere goederen dan de woning die de erflater en zijn echtgenoot...tot gezinswoning diende op het ogenblik van het overlijden...”(Wetboek Successierechten 31 maart 1936).

‘buiten zijn woonhuis nog een atelier, bureel en toonzaal’ geniet dus niet van de afwijking uit voornoemd art.48 en de blote eigendom van de kinderen op dat woonhuis evenmin.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Cisco
Berichten: 28

#4 , 17 feb 2009 14:36

Kijk ook eens op:

http://annuaire.fiscus.fgov.be/info-suc/

Een schatter laten komen lijkt me niet nodig, je kan ze ook nog altijd zelf schatten.

Vandenbogaerde
Topic Starter
Berichten: 19

#5 , 02 mar 2009 14:31

Kijk ook eens op:

http://annuaire.fiscus.fgov.be/info-suc/

Een schatter laten komen lijkt me niet nodig, je kan ze ook nog altijd zelf schatten.
Ik dank jullie allen van harte voor jullie antwoorden, maar ik ben er nog altijd niet uit. Ik geraak niet uit dit juridisch kluwen. Ik wil gewoon weten op wat mijn vader al dan niet moet betalen. Misschien is het gemakkelijker voor jullie als ik nog wat extra vragen beantwoord over deze succesie. Stel mij die gerust, ik zal die met veel plezier beantwoorden. De tijd begint te dringen en ik zou niet graag hebben dat mijn vader een boete moet betalen omdat hij alles te laat ingediend heeft. Alvast bedankt.

Cisco
Berichten: 28

#6 , 02 mar 2009 15:04

Of iets als een aanhorigheid (1) kan beschouwd worden, is een feitenkwestie. In de praktijk zal de scheidingslijn niet steeds duidelijk zijn. Alleszins kan in deze context een onroerend goed niet meer als aanhorigheid van de gezinswoning worden aangemerkt, wanneer de waarde ervan gelijk is aan de waarde van de gezinswoning of die laatste waarde overtreft (2). Meer algemeen geldt hier - zoals dat trouwens ook het geval is voor de toepassing van de regeling inzake bescheiden woningen in het Wetboek der registratierechten - dat een gebouw, een tuin, een weide, een bebost perceel, een zwemkom, … maar als aanhorigheden van de gezinswoning kunnen worden aangemerkt, indien ze gelet op hun ligging, hun oppervlakte of hun waarde als "normale" aanhorigheden van de woning kunnen worden beschouwd.

[(1) Zie ook artikel 53, laatste lid Vl. W. Reg. (stelsel van de bescheiden woningen) waarin het begrip "aanhorigheden" in dezelfde zin als hier voorkomt.
(2) Dat de aanhorigheden van de gezinswoning samen met die gezinswoning de vrijstelling genieten, is in feite een toepassing van het algemeen rechtsbeginsel dat de bijzaak het statuut van de hoofdzaak volgt.]

Quid met een bedrijfsgebouw dat deel uitmaakt van een samenhorend complex (vb. hoeve, handelszaak, kantoor-woningcomplex) gevormd door het woon- en het bedrijfsgedeelte ? Wanneer het beroepsgedeelte en het privé-gedeelte onafscheidelijk deel uitmaken van één samenhorend complex , en dit beroepsgedeelte is - gelet op waarde en/of omvang - ondergeschikt aan het privé-gedeelte, dan kan de vrijstelling wel voor het geheel verleend worden.

* de delen die als bedrijfsgebouw dienen binnen een samenhorend complex gevormd door de woning en het bedrijf, genieten de vrijstelling niet, wanneer het bedrijfsgebouw niet kan beschouwd worden als een aanhorigheid van het woninggedeelte.

In principe komt enkel de op het ogenblik van het overlijden bestaande gezinswoning in aanmerking voor de vrijstelling (artikel 48, § 2, derde lid, W. Succ.).

-------------------------------------------------------------------------------

Ik denk dat er dus niet direct een sluitend antwoord kan op gegeven worden en dat het van de beslissing van de registratie zal afhangen of het om aanhorigheden gaat en er dus moet op betaald worden.

U kan ook nog altijd contact opnemen met het Contactcenter FOD Financiën - 0257/257 57. Deze telefonische dienst is elke werkdag bereikbaar van 8u tot 17u.

wolf2
Berichten: 2071

#7 , 02 mar 2009 18:58

U zoekt een antwoord op een simpele vraag.

Wat kunnen we bieden?
de wettekst zelf...

de circulaire over die wetgeving gemaakt door het Hoofdbestuur van de ambtenaren die het moeten toepassen...

maar méér niet.

Op een bepaald moment bereikt men in elk administratief dossier de bodem; en dat is als men hetzelfde vraagt aan 4 ambtenaren die dezelfde dossiers doen en men krijgt 2 of 3 of 4 verschillende antwoorden.

Er is niets méér over te zeggen; er is volgens mij nog geen rechtspraak over. Van belang in een successiedossier is een tijdige aangifte en als wit aangeeft, moet de ontvanger er wel zijn tijd insteken om zwart te bewijzen.


(PS in de wetgeving die het Vlaams Gewest maakte over de vrijstelling van de gezinswoning voor de langstlevende ken ik enkele federale topexperts successiewetgeving en die hebben aan het Vlaams Gewest gezegd na analyse van hun wetgeving: wat jullie geschreven hebben, kunnen wij op 3 manieren berekenen en het is alle drie juist (maar wel verschillend). Zeg ons wat jullie willen en wij zullen die manier naar buiten brengen. En zo is geschied.)

Terug naar “Successie- & Registratierechten”