Pagina 1 van 1

scheiding van goederen - erven - successierechten ?

Geplaatst: 30 mar 2009 23:13
door peins76
Hallo,

Even situatie schetsen : koppel getrouwd via scheiding van goederen. Ze hebben 2 kinderen. Man heeft een grond, geheel afbetaald. Vrouw heeft appartement, nog aan het afbetalen. Ze hebben gemeenschappelijke woning, ook nog aan het afbetalen.

Indien de vrouw zou overlijden, zou man enkel nog helft van lening voor huis moeten afbetalen ( geen volledige schuldverzekering ).

Indien de man zou komen te overlijden, zou de vrouw de lening van het appartement moeten betalen + nog de helft van de lening voor het huis ( geen volledige schuldsaldoverz ).

Aangezien ze beiden hard gewerkt hebben voor dit alles, zouden ze dit niet zomaar naar de kinderen willen laten gaan bij overlijden van een van beiden.
Aangezien de man zelfstandige is, willen ze niet overschakelen naar een ander huwelijksstelsel ( alles moet dus gescheiden blijven ).

Hoe kan men op een deftige manier ( zonder te veel successierechten ) maken dat beide echtgenoten van elkaar erven bij eventueel overlijden, ipv alles van de wederhelft naar de kinderen te zien gaan ?

Alvast bedankt bij voorbaat

Geplaatst: 31 mar 2009 13:59
door wanton
Er wordt hier veel verlangd :
- niet naar de kinderen
- op deftige manier
- zonder veel successierechten

Dit zal moeilijk gaan binnen systeem 'scheiding van goederen'
De formule ' langst leeft , al heeft' waarbij echtgenoten mekaar alles toekennen , kan niet worden toegepast in dit stelsel. Het is enkel mogelijk binnen een systeem van gemeenschap en moet gaan over gemeenschappelijke goederen, die hier niet aanwezig zijn. De zgz. gemeenschappelijke woning bij scheiding van goederen is eigenlijk een 'onverdeeldheid'. Zelfs in een stelsel van gemeenschap , met aanwezigheid van kinderen, is dergelijke clausule af te raden wegens te duur aan successierechten , zonder praktische voordelen.
Wanneer één der echtgenoten overlijdt , behoudt de overlevende zijn eigen goederen en de helft van de onverdeeldheid (met eventuele schuld darop). De rest gaat in de nalatenschap : vruchtgebruik aan de overlevende echtgenoot, blote eigendom aan de kinderen.
Het enige dat men kan aanpassen is via testament de echtgenoot laten eigenaar worden van het grootst beschikbaar deel. Bij twee kinderen is dat 1/3 van de nalatenschap.
Via het vruchtgebruik blijft de overlevende echtgenoot nog altijd zijn zeggenschap hebben over alle onroerende goederen en de inkomsten ervan genieten.

Geplaatst: 01 sep 2009 11:09
door peins76
Graag had ik nog geweten of het gebruik van een restlegaat niet zou werken in dit geval .

Bijvoorbeeld : man bepaalt zo dan dat in eerste instantie alles doorgegeven wordt aan de vrouw, en eens zij dan sterft kan alles naar de kinderen gaan.
Ook in de andere richting zou dit dan zo opgelost worden.

Is dit mogelijk ?

Peins76

Geplaatst: 02 sep 2009 00:27
door wanton
Neen , want de eerste begunstigden moeten steeds de kinderen zijn.