vruchtgebruik & verkoop & andere

davy81
Topic Starter
Berichten: 4

vruchtgebruik & verkoop & andere

#1 , 29 jun 2009 09:25

Uit een testament blijkt dat de kinderen hun wettelijk deel krijgen + het overige deel gaat naar de partner die overigens het vruchtgebruik op alles behoudt. (vrouw en overledene waren getrouwd met scheiding van goederen, moest dat van belang zijn in het antwoord op onderstaande vragen)

De erfenis bevat verschillende huizen & aandelen.

enkele vraagjes hierover:
- niemand van de kinderen heeft het geld om de succesierechten te betalen, maar er is wel overeen gekomen met de vrouw van de overledene om 1 huis te verkopen en van de opbrengst daarvan de succesierechten te betalen. Hoe gaat dit praktisch in zijn werk, aangezien de vrouw normaal het vruchtgebruik heeft over dat huis (en dus ook over dat geld die de verkoop opbrengt). Moet zij dat schenken aan de kinderen of kan ze het gewoon verdelen aan de kinderen.

- Wat met die aandelen? vrouw heeft daar ook vruchtgebruik op. Worden die verdeeld op een (gblokkeerde) effectendossier op naam van de kinderen en gaan de eventuele dividenden naar de vrouw? Nu zijn bepaalde aandelen natuurlijk minder waard dan bij aankoop, wat als binnen enkele jaren die aandelen terug stijgen en aan een mooie prijs staan. Wie moet er dan allemaal beslissen om die aandelen te verkopen om dat geld bvb op een termijnrekening te zetten.

- in de erfenis zit ook een opbrengsteigendom, daar zijn grote kosten aan. Normaal zijn die dus voor de naakte eigenaars neem ik aan. Maar als niemand hiertoe het geld heeft, kunnen de naakte eigenaars de vruchtgebruiker dan verplichten van te verkopen (en terug dat geld op een spaarrekening te zetten)

- Wat met de kosten op de gemeenschappelijke woning. Voor zover dat ik kan zien draagt de vruchtgebruiker de kosten van het gewone onderhoud van de woning en de naakte eigenaars de grote kosten (dakwerken, nieuwe verwarmingsinstallatie,...) Wat als de vruchtgebruiker bvb omwille van zijn eigen gemak de inbouwkachel op hout en kolen wil vervangen door een kachel op gas. De huidige inbouwkachel is niet kapot. Wie draagt die kosten dan? kan er dan bvb overeengekomen worden om dat geld van een rekening te nemen waarop de vrouw enkel vruchtgebruik heeft (mits akkoord natuurlijk van de naakte eigenaars)

- wat als iedereen (vruchtgebruiker en naakte eigenaars) overeenkomen om een bepaalde som geld uit de erfenis te verdelen over de kinderen, hoe gaat dat in zijn werk?

Bedankt voor het antwoord op de vele vragen

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 30 jun 2009 12:18

Van de netto-verkoopsom dient de waarde van het vruchtgebruik van de partner aan haar betaald. De rest van de verkoopsom gaat gelijkelijk naar de blote eigenaars(=de kinderen). De waarde van het vruchtgebruik is afhankelijk van de leeftijd van de partner .

De vrouw heeft ook vruchtgebruik op de aandelen,die verdeeld worden op een (geblokkeerd) effectendossier op naam van de kinderen. Hierover kan slechts in gemeen akkoord beschikt worden.

“Art.605.De vruchtgebruiker is slechts verplicht de herstellingen tot onderhoud te doen. De grove herstellingen blijven ten laste van de eigenaar, behalve indien zij veroorzaakt zijn door het verzuimen van herstellingen tot onderhoud sinds de aanvang van het vruchtgebruik; in welk geval de vruchtgebruiker ook daartoe verplicht is.Art.606.Grove herstellingen zijn die van zware muren en van gewelven, de vernieuwing van balken en van gehele daken;Eveneens de vernieuwing van dijken en van steun- en afsluitingsmuren in hun geheel. Alle andere herstellingen zijn herstellingen tot onderhoud.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”