Pagina 1 van 1

registratierechten of successie ?

Geplaatst: 03 aug 2009 14:50
door frieda.M
Wij wonen feitelijk samen (geen kinderen) en hebben 10 jaar geleden een appartement gekocht met en tontinecontract. Een bescheiden woning waarvoor we 5% registratie betaalden. Dus bij overlijden van een van ons dient de andere 5% registratie op de helft van de prijs van het pand te betalen.

-Moesten we trouwen dan dient er niets betaald te worden, gezien op de gezinswoning geen successie verschuldigd is.

Maar wat telt er eigenlijk bij overlijden, dat men getrouwd is of dat er een tontine in het contract staat ? Telt bij overlijden het meest gunstigste regime?

Tweede vraag : We kunnen ook wettelijk gaan samenwonen (voorkeur van mijn vriend) en eventueel ook een testament maken.

Maar ook weer de vraag wat telt er eerst het vroegere tontine contract of de nieuwe situatie van het samenwonen.

Geplaatst: 03 aug 2009 20:13
door wanton
Een tontine is een contract en wordt dus uitgevoerd. Daarom staat er soms een vervaldag in , vb. voor drie jaar , waarna stilzwijgende verlenging gebeurt. Men kan de tontine dus opzeggen - zie in uw contract.
Bij huwen , is een wederzijds testament dan voldoende om mekaar het huis volledig te doen toekomen .
Bij wettelijk samenwonen , kan een tontine ' met optie ' helpen. Dit veronderstelt een aanpassing van de tontine. Dan kan men kiezen tussen tontine en testament , al naargelang de situatie. Omdat wettelijk samenwonen éénzijdig kan opgezet worden , is de optie nog steeds mogelijk.
Bij feitelijk samenwonen biedt enkel de tontine uitkomst.
Bespreek uw situatie met uw notaris.

Re: registratierechten of successie ?

Geplaatst: 03 aug 2009 20:51
door wolf2
Dank U Wanton, ik heb de oorspronkelijke tekst van dit bericht verduidelijkt, dat was absoluut nodig.

Als men als wettelijk samenwonende een testament maakt alléén voor het huis, en als vader en/of moeder nog leven en ze eisen hun reserve op, kan het zijn dat het testament ingekort moet worden

Om ze helemaal buiten spel te zetten moet men inderdaad de wettelijk samenwonende aanstellen tot algemeen legataris (m.a.w. hem alles geven).

Geplaatst: 03 aug 2009 22:40
door wanton
Hallo , wettelijk samenwonenden kunnen door wederzijds testament hun ouders en schoonouders onterven door hun reserve af te nemen. Als zij alles aan mekaar overmaken , kunnen de ouders geen rechten op een reserve uitoefenen.

Daarom , inderdaad de combinatie testament enerzijds en tontine/beding van aanwas 'met optie' zoals ik heb genoemd.
Het testament wordt aangesproken als alles goed is tussen de samenwonenden.
Indien het slecht zou gaan en/of één van beiden zegt het samenwonen op , kan nog altijd de tontine uitgevoerd worden.
In beide gevallen komen de (schoon)ouders niet tussenbeide.

Geplaatst: 05 aug 2009 00:05
door frieda.M
Bedankt Wanton. Ook bij wettelijk samenwonen kunnen ouders onterfd worden, als het ten voordele van de partner gaat. Dus het gehele huis kan naar de overlevende partner gaan (er zijn geen kinderen) zonder successierechten op dit pand te betalen.

Een tontine met optie lijkt me een zeer goed idee bij wettelijk samenwonen. Wij wisten niet dat dit bestond.Wij zullen onze notaris aanspreken hierover.

Toch een kleine bijkomende vraag : Het betreft hier een zuivere ouderwetse tontine ( dus geen beding van aanwas, geen termijn of vervaldag). Moet voor de aanpassing van deze tontine de verkoper van het destijds aangekochte pand tussenkomen ? (ergens staat me iets voor dat dit noodzakelijk zou zijn) of kan de notaris dit gewoon regelen zonder zijn tussenkomst.

Geplaatst: 05 aug 2009 10:36
door wolf2
Het betreft hier een zuivere ouderwetse tontine ( dus geen beding van aanwas, geen termijn of vervaldag). Moet voor de aanpassing van deze tontine de verkoper van het destijds aangekochte pand tussenkomen ? (ergens staat me iets voor dat dit noodzakelijk zou zijn) of kan de notaris dit gewoon regelen zonder zijn tussenkomst.

Zoals mijn legever elke cyclus tegen zijn studenten vertelt: "als U ooit een contract vindt met een echte tontine, neem dan a.u.b. meerdere kopies en stuur er me één want dergelijke aktes zijn extreem zeldzaam."
Het zou me dus verwonderen dat U een tontinecontract zou hebben: welke notaris zou dat zijn klanten aandoen en welke verkoper zou nog bindingen willen met iets dat hij wenst te verkopen?
Vroeger waren bedingen van aanwas (al dan niet zo benoemd) allemaal zonder vervaldag of vernieuwing van rechtswege of opzegmogelijkheden d.m.v. een aangetekende brief. Maar daarom is het nog geen tontine.

Geplaatst: 05 aug 2009 12:10
door frieda.M
bedankt alles is ons nu duidelijk. Er staat niets in over de verkoper en het is dus een beding van aanwas zonder vervaldag
(we hadden vroeger eens ergens iets gehoord of gelezen dat de verkoper moest tussenkomen bij het beeindigen van de tontine, maar dat zal dan die zuivere tontine zijn , die zoals u zegt, onmogelijk door een notaris zal voorgesteld worden.